Още 35 легла ще се разкрият в Пета градска болница в София

Още 35 легла ще се разкрият в Пета градска болница в София

До края на седмицата ще бъдат разкрити още 35 легла в Пета градска болница в София, а следващата седмица още 10 легла в Първа градска. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред бТВ.

По думите ѝ следващата стъпка от борбата с пандемията е да се разкрият болници само за лечение на коронавирус.

До края на седмицата ще има нови седем Covid зони в диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) в София. В момента подобни кабинети работят в три бивши поликлиники.

Целта на Covid кабинетите в поликлиниките е да се намали натискът върху здравната система и да се помогне на общопрактикуващите лекари да изследват пациентите си, каза столичният кмет. Тя препоръча на хората със симптоми за коронавирус да се обаждат в ДКЦ-то, което по принцип посещават.

"Разговарях многократно с директорите на ДКЦ-тата, както и с представители на общопрактикуващите лекари - те имат добра връзка. Важно е сега да обясним, че тази връзка може да става директно между лекаря и ДКЦ-то. По-важна е следващата обратна връзка - всички изследвания, направени на пациент да бъдат препратени на общопрактикуващия лекар", каза Фандъкова.

В Covid зоните в поликлиниките ще се прави преглед, бърз тест и кръвен тест, ако се налага - и рентген, каза Фандъкова. По думите ѝ за пациента няма разлика дали ще посети триажен пункт в болница, или Covid кабинет в поликлиника. На тези места хората със симптоми могат да бъдат само диагностицирани, но за лечение или хоспитализация трябва да се обръщат към личните си лекари, посочи столичният кмет.

Информация за всички пунктове, техните адреси и телефониса обявени на сайта на Столична община.

"За съжаление, това е безпрецедентна криза. Следим разрастването и числото на хоспитализираните. Затова министърът има специална заповед за всички болници - да увеличат капацитета си. Най-големият проблем е липсата на лекари и сестри", посочи столичният кмет.

Според нея през лятото болниците са били снабдени с необходимата апаратура. В момента се изпълнява план за действие на здравното министерство, който е съобразен с броя на новозаразените, каза Фандъкова.

Споделяне

Още от Коронавирус