Още 3,6 млн. лв. субсидия получават фермерите за есенната кампания

3,6 млн. лв. допълнителна субсидия за подпомагане на есенната кампания е решил да отпусне Управителният съвет на Фонд "Земеделие". Това съобщи изпълнителният директор на фонда Асен Друмев на среща със селскостопански производители в Шумен.

Парите се предоставят за наторяване на есенниците. На декар ще се изплащат по 3 лв. Чрез допълнителната субсидия ще бъде подпомогната обработката на още 1,2 млн. дка земя.

Тъй като средствата трябва да се усвоят до края на годината и сроковете са прекалено кратки, фондът ще облекчи режима при кандидатстване, каза Асен Друмев. Подробни указания за процедурите се изпращат до всички областни дирекции на фонд "Земеделие" и от 1 декември производителите могат да подават документи за допълнително субсидиране.

Тази година фонд "Земеделие" е подписал договори с 26 000 земеделски производители и е отпуснал преки субсидии в размер на 65 млн. лв., каза Асен Друмев. Освен тези средства, фондът е отпуснал 12,5 млн. лв. за краткосрочни кредити за селскостопански дейности.

По програма САПАРД през годината са одобрени 1825 проекта в цялата страна, като договорените инвестиции по тях са за над 1,4 млрд. лв. Над 210 млн. лв. вече са изплатени по 781 от одобрените проекти, а следващата седмица ще бъдат финансирани още 29 проекта на стойност 6 млн. лв., съобщи Асен Друмев.

Още от Бизнес