Още 380 000 души на ръба да останат извън здравната система

Още 380 000 души на ръба да останат извън здравната система

Още близо 380 000 души са на ръба да отпаднат от здравно-осигурителната система, ако не внесат незабавно здравните си вноски, стана ясно в четвъртък от справка на Националната агенция за приходите (НАП).

Според изчисленията на експерти от НАП към 1 декември 2009 г. 380 000 души имат повече от три неплатени осигурителни вноски за последните 36 месеца. Според последните промени в Закона за здравното осигуряване, влезли в сила от началото на тази година, в случай, че лицата не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца, правата им се прекъсват.

За да не загубят възможността да ползват услугите на НЗОК, тези граждани трябва да си оставят най-много три неплатени здравни вноски. Досега възстановяването на права ставаше с погасяването на вноските за 12 месеца.

Здравно-осигурителният статус се обновява всеки месец до 25-то число, така че, ако до 25 януари се внесат дължимите вноски, няма да има нарушаване на здравните права.

По последни данни на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в края на октомври миналата година лицата с прекъснати здравно-осигурителни права са били 1.015 млн. души. Големият брой здравно неосигурени винаги е стоял като проблем за финансирането на здравеопазването, но през изминалата година растящият брой безработни и отливът от осигуряване удариха сериозно по събираемостта на здравните вноски. Преди месец пък стана ясно, че хиляди фирми са натрупали дълг над 200 млн. лв. от неплатени здравни осигуровки.

От 1 януари тази година вноската за самоосигуряващите се лица вече е 16.80 лева на месец. Дължимите стари вноски се заплащат в размера за съответните години, но с лихвите, обясниха експерти на НАП.

От тази година самоосигуряващите се, които нямат трудов доход, трябва задължително да попълват нова декларация по образец "7". Тя трябва да се подаде до края на месеца, следващ месеца, в който е започнало задължението хората сами да внасят здравно-осигурителните си вноски.

Тя се попълва от безработни лица, които не получават обезщетение за безработица, домакини, лица издържащи се от наеми, лица на които доходите им са от лихви, дивиденти, и от друи източници, които не са от трудова дейност. Глобата за неподаване на декларация по образец "7" е от 500 до 1000 лева, а при повторно нарушение - от 1000 лева до 3000 лева.

НАП очаква да спести 40 милиона лева на гражданите и фирмите през тази година като им предложи по-качествено обслужване, премахне излишни административни изисквания и опрости процедурите по прием на декларации, плащане на данъци и осигурителни вноски.

Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 30 април 2010 г. ще се работи с плаващо работно време без обедна почивка. В дните, в които изтичат сроковете, офисите ще работят дотогава, докато има клиенти в салона за обслужване.

От НАП призоваха да не се чакат последните срокове. Декларациите за облагане на доходите и тази година се подават до 30 април, а тези, които платят задълженията си до 10 февруари, ще получат 5 процента отстъпка.

Същата отстъпка има и за тези, които декларират задълженията си с електронен подпис, като за тях отстъпката важи до края на април.

642 лица са подали декларации за доходите на физическите лица в първите три работни дни на 2010 г.

Декларациите за корпоративни данъци се подават до края на март 2010 г. Фирмите ползват един процент отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък, ако подадат годишната си декларация по електронен път.

Споделяне

Още по темата

Още от България