Още 4-ма ръководители на от режима на Саддам са арестувани

Генерал Зухайр ал Накиб, който е ръководил военното разузнаване при режима на иракския президент Саддам Хюсеин, се предаде доброволно на американските войски в Багдад вчера, съобщи Ройтерс, като цитира американски военни източници.

Зухайр ал Накиб е под номер 21 в американския списък на най-издирваните иракчани и заемаше седмица купа в колодата карти с лицата им.

Освен това американски командоси в иракската столица плениха Салим Саид Халаф ал Джумайли, бивш шеф на отдела за Америка към иракското разузнаване, съобщи Централното командване. "Предполага се, че той е наясно с дейността на иракското разузнаване в Съединените щати, включително знае имена на лица, шпиониращи за Ирак.", се казва в декларация на Централното командване.

Командващият иракската противовъздушна отбрана Музахем Сааб Хасан и министърът на търговията Мохамед Мехди Салех също бяха пленени от американските войски в Ирак. Мохамед Сааб Хасан е под номер 10 в списъка на 55-те най-издирвани представители на сваления иракски режим и заемаше картата на дамата каро в колодата на Пентагона. Мохамед Мехди Салех е 48-ми и фигурира като осмицата купа.

Досега са заловени 11 от 55-те най-издирвани иракчани. Смята се, че в бомбардировка в Басра е убит Али Хасан Ал Маджид - съветник на Саддам Хюсеин, номер 5 в списъка и фигуриращ като поп пика в колодата от карти.

Сведенията за Саддам Хюсеин - асо пика в колодата, са противоречиви. Твърди се, че е бил забелязан жив на 9 април- денят, в който американските войски влязоха в Багдад. Според иракски опозиционни източници Хюсеин обикаля с кола, придружен от малка група най-доверени хора.

Споделяне

Още от Свят