Още 50 британски войници заподозрени в убийства и насилия в Ирак

Още петдесет британски войници са заподозрени за убийства и физическо насилие, извършени в Ирак, пише в неделния си брой лондонският вестник Сънди телеграф.

Миналата седмица военен съд призна за виновни двама британски войници, които бяха обвинени в издевателства над иракски затворници в Басра преди близо 2 години. Трети британски войник се призна за виновен по подобни обвинения в края на миналата седмица.

Секретни военни документи, станали достояние на вестника, разкриват два случая, при които войници са заподозрени, че са виновни за удавянето на двама цивилни иракчани. Някои от случаите са били разследвани и войниците са били оневинени, но най-малко 12 от заподозрените може да бъдат обвинени в умишлено, непредумишлено убийство или малтретиране.

Една от жертвите е 16-годишен иракски младеж, убит, след като бил арестуван от трима ирландски гвардейци на 8 май 2003 г., пише във вестника. При друг случай войник от специална елитна част е заподозрян в убийството на цивилен иракчанин, застрелян в Басра през януари 2004 г. В документа е посочено, че двамата началници на войника отказали да свидетелстват срещу него, тъй като според тях не е имало нарушение и евентуално съдебно преследване би се отразило на самочувствието на войската.

Говорител на министерството на отбраната, цитиран от АФП, отказа да направи изявление по тези отделни случаи, но посочи, че има още четири дела, по които 18 войници може да бъдат съдени.

Военната прокуратура разследва още 9 случая, в които са замесени 30 войници и в които става въпрос за различни нарушения като стрелба или пътнотранспортни произшествия.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?