Още 50 незаконни магазина са премахнати от "плажа на Маджо" в Слънчев бряг

Още 50 незаконни магазина на алеята на плаж "Слънчев бряг – север", обявен за "плажа на Маджо" от вицепремиера Валери Симеонов, са премахнати доброволно.

Това е станало по силата на договор на Министерство на туризма с новия наемател на ивицата, чието име не се посочва в съобщението.

Според публичния регистър на министерството плажът се стопанисва от фирмата "Булимпекс", в която акционери са "Химипорт" и бизнесменът Младен Михалев. Собствеността на Михалев, известен като Маджо, стана повод вицепремиерът Валери Симеонов да посочи този плаж като един от примерите за ивици, които се държат от лидери на бившите силови групировки. "Булимпекс" е собственик и на хотела "Хелена ризорт" в Слънчев бряг.

Фирмата има 5-годишен договор и плаща на държавата по 1.65 млн. лв. наем годишно. За разлика от името на наемателя, в съобщението на туристическото министерство са посочени цената и срокът на договора, както и това, че цените на плажните принадлежности са намалени с 2 лв. до 8 лв. за чадър и за шезлонг.

Месеци след края на туристическия сезон фирмата доброволно е премахнала незаконните павилиони към плажа, тъй като площта им надвишава с 8000 кв. м одобрената от министъра на туризма схема. Според съобщението на министерството сега са разрушени обекти с обща площ над 1200 кв. м. От него не става ясно дали с това са премахнати всички незаконни обекти на плажа. Подобна акция имаше и през лятото.

Премахването на сегашната партида обекти е започнало в началото на миналата седмица и е продължило до днес, съобщиха от Министерството на туризма. Сред тях са група магазини от страната на плажа на алеята пред хотел "Глобус" и съоръжение за бънджи, магазини за дрехи и обувки пред хотелите "Гларус" и "Чайка".

Премахнати са незаконни обекти и в района около хотел "Хевън" и "Кариби бар", както и пред хотелите "Ларго", "Астория", "Дюн" и "Виктория палас".

Тези обекти не бяха разрушени в началото на лятото заради започналия активен сезон, уточняват от Министерството на туризма.

Отказът на ресорното министерство да бъдат премахнати павилионите в Слънчев бряг преди началото на туристическия сезон стана повод за напрежение между вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов и ресорния министър Николина Ангелкова, а началника на ДНСК Милка Гечева беше сменена.

Междувременно в началото на тази година беше сменен наемателят на плажа. Държавата прекрати концесионния договор с дружеството "Сънинвест" през 2016 г. заради системни нарушения - по-малка плажна зона за свободен достъп на туристите, търговски обекти над разрешеното. Концесионерът почти всяка година беше глобяван от регионалното министерство със суми между 80 хил. и 360 хил. лева, които си плащаше. След прекратяването на договора концесионерът отказваше да пусне държавата във владение по думите на Ангелкова.

В началото на октомври правителството обяви концесионна процедура за "Слънчев бряг – север" с начална цена по-ниска с около 300 хил. лв. от плащания в момента наем.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?