Още 700 хил. лв. за Националния исторически музей за разкопки

Още 700 хил. лв. за Националния исторически музей за разкопки

Националният исторически музей (НИМ) получи в сряда нова солидна субсидия от правителството от 700 000 лева за археологически проучвания и консервация на археологически обекти.

На заседанието си в сряда кабинетът отпусна общо 1 295 000 лева за дейности в областта на културата като по традиция лъвският пай отива при проектите, менажирани от НИМ, който се управлява от бившия министър в кабинета “Борисов“ Божидар Димитров.

От правителствената информационна служба съобщиха, че средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Средствата за Националния исторически музей ще отидат за археологически изследвания, проектна подготовка и консервация на археологични паметници в областите Бургас и Смолян.

По бюджета на Министерския съвет за държавната агенция “Архиви” ще постъпят 45 000 лева, които са за обогатяване на националния архив с ръкописи и документи. За капиталови разходи в областта на културата, театралното и музейното дело на територията на община Бургас местната власт в града ще получи 550 000 лева.

През август кабинетът одобри други близо 1 млн. лева за археологически проучвания и тогава също най-голяма част – 415 000 лева бяха предназначени за НИМ. От отпуснатите на музея пари 325 000 лева бяха за археологически разкопки и консервация на крепостната стена в Созопол - родния град на Божидар Димитров, и 90 000 лева за археологически разкопки и консервация на средновековната крепост “Акра” - Черноморец.

Асоциацията на българските археолози вече многократно се обяви срещу неясните критерии, по които държавата избира кои разкопки да финансира. Според археолозите хора като Божидар Димитров “профанизират археологията “със своите “открития“.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?