Още 700 млн. лева от здравни вноски ще стоят блокирани догодина

Още 700 млн. лева от здравни вноски ще стоят блокирани догодина
Противно на всички политически декларации, че следващата година парите, събрани от здравни вноски, ще отиват за пациентите, вместо част от тях да стоят блокирани като излишък в БНБ, е на път да се случи точно обратното.

В понеделник Събранието на представителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) гласува проект, според който в бюджета на касата за догодина се залага излишък от близо 700 млн. лева.

В началото на септември Управителният съвет на касата, в който още нямаше представители на новата власт, гласува и изпрати в Министерството на финансите проектобюджет от 2.5 млрд. лева, от който 2.2 млрд. лева трябваше да бъдат за здравноосигурителни плащания.

В понеделник обаче Събранието на представителите, което вече е с подменен състав, е гласувало вариантът за бюджет на касата на финансовото министерство, който е доста по-рестриктивен.

Според този вариант приходната част на бюджета възлиза на 2 546 211 000 лева, а разходната – на 1 871 490 000 лева. По този начин се залага излишък от 674.7 млн. лева. От общите разходи за здравноосигурителни плащания са предвидени 1 568 932 000 лева. За сравнение за здравни плащания през тази година са предвидени 1.7 млрд. лева. Това означава, че следващата година касата ще разполага с по-малко пари. 10 % от бюджета в размер на малко над 250 млн. лева се заделят като оперативен резерв.

Заложеният излишък също е по-голям от тазгодишния, който е планиран да бъде 401 млн. лева, но заради лошите постъпления от здравни вноски се очаква да е по-малък.

В зависимост от приходите на касата през второто полугодие на 2010 ще може с решение на Народното събрание да се позволи на НЗОК да оперира с повече средства.

От няколко седмици финансовият министър Симеон Дянков и здравният Божидар Нанев нееднократно декларираха, че през следващата година ще бъде използван пълният размер на осемпроцентната здравна вноска и парите, които се събират от вноски, ще се изразходват за здраве. Те дори обявиха, че натрупаният в БНБ резерв на здравната каса ще бъде отблокиран и също похарчен за различни здравни дейности.

При гласуването на миналогодишния бюджет на НЗОК предвиденият от финансистите резерв от 401 млн. лева стана повод за разпалени дискусии и критики доколко е редно пари, събрани от гражданите, да стоят блокирани, вместо да се използват за здравето им. Сега в бюджета на касата за догодина се залага още по-голям излишък.

Дори при оптимистичния вариант на бюджета, разработен от Управителния съвет на касата, бе заложено да има ръст единствено в парите за лекарствата и болниците, а останалите разходи да останат на нивата от тази година.

На заседанието си в понеделник Събранието на представителите излъчи зам.-министрите на здравеопазването д-р Валерий Митрев и на финансите Владислав Горанов за членове на Управителния съвет на касата. Те заемат местата на подалите оставки д-р Емил Райнов и Калин Славов.

Избрани са и нови членове на Контролния съвет (КС) на НЗОК. В състава му вече влизат Тодорка Костадинова, Димитринка Николова и Ана Михайлова, които сменят Таня Лилова, Решат Мехмедов и д-р Цветан Ценков.

Новоизбраните членове на УС и КС ще изпълняват своите задължения до приключването на сегашния мандат на двата органа – 13 декември 2011 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?