Още арести във втория епизод на "Наглите"

Още арести във втория епизод на "Наглите"

Още петима души, свързани с групата за отвличания, бяха бяха задържани във вторник в рамките на операция "Наглите 2". Част от тях са преки извършители на някои от отвличанията, други са наблюдавали жертвите. Повдигат им се индивидуални обвинения, тъй като не са участвали във всички 19 отвличания, за които МВР и прокуратурата твърдят, че разполагат с безспорни доказателства. По думите на градския прокурор Николай Кокинов петимата със сигурност са свързани с 12 отвличания.

По техен адрес Кокинов отбеляза, че "те не са били особен капацитет на престъпната мисъл". Това са Павел Петков, Кирил Кирилов, Радослав и Димитър Лебешковски и Цветозар Славчев - Цуро.  

Двама от тях имали присъди за грабежи, а единият изтърпявал наказанието си на облекчен режим в затвора в Казачане. Той имал право да работи и дори е ходел да коси тревата на стадион "Раковски". Именно този човек "в свободното време" е охранявал и един от похитените, разказа министър Цветан Цветанов.

Двама автокрадци били част от "периферията"

В следобедните часове бяха задържани и известните столични автокрадци Лъвицата и Даката. Те били от периферията на групата за отвличания и я снабдявали с автомобили. Задържани са за 24 часа. В хода на акцията са открити две откраднати коли от висок клас  - BMW и Audi Q7.    

Служители на МВР подпомагали групата

Някъде между арестите премиерът Борисов призна, че бивши и настоящи служители на МВР са подпомагали групата. "Пет души задържахме, нови. Много добре върви акцията. Веществените доказателства са такива, че съм убеден, че ще издържат в съда", каза той.

"За съжаление, служители на МВР, бивши или настоящи, са подпомагали престъпната група. За съжаление, тя се разраства. Била е много мощна и добре организирана", добави Борисов.

Той посочи, че става въпрос за граничния полицай, извел фиктивно от страната Гейзо от магистралната банда за грабежи, а други полицаи осигурили лекия режим на изтърпяването на присъдите на единия от задържаните за отвличанията във вторник.

Преди пет дни МВР задържа 25 души за похищенията в последните години. Тогава от полицията и прокуратурата заявиха, че всички нива на групата са разбити. Оказа се, че не е точно така. Според Кокинов обаче до акция "Наглите 3" няма да се стигне.

От първоначално заключените 25 човека в ареста останаха само петима - Прокопи Прокопиев – Културиста, Ивайло Евтимов – Йожи, Антон Петров – Хамстера, Данаил Димитров – Релето и Любомир Симеонов – Гребеца. Първите двама са сочени за лидерите на бандата.

Признанията на Гребеца

Във вторник Гребеца даваше показания пред съдия, а в залата присъстваха останалите четирима. Гребеца е признал, че е участвал в няколко отвличания, но не пряко. Работата му била да следи жертвите, да оглежда къщи и коли. Той е описал и действията на останалите в групата. Казал, че за работата си е трябвало да вземе пари, които още не е поучил. Въпреки, че е проговорил срещу останалите от групата, той остава обвиняем. За разлика от преди няколко дни, когато се гледаха мерките за неотклонение на петима, сега Гребеца бе доведен и след това отведен от съдебната зала отделно от останалите четирима.

От около месец в следствения арест са Иван Иванчев - Дебелото и Иван Райков - Патицата, които осигурили автомобили за някой от похищенията. Според непотвърдена официално информация именно те са "пропели", за да се стигне до останалите членове на групата.

Първоначално бе съобщено, че при последните арести един от задържаните е оказал съпротива и е прострелял барета в ръката. Оказа се обаче, че полицаят е пострадал, но не при оказана съпротива.

В рамките на операция "Наглите 2" са претърсени няколко адреса в София, "обезпечена" е и още една къща, която е използвана като база, и една гаражна клетка, която е служела като междинна база, преди да бъдат транспортирани похитените, обясни министър Цветанов.

В къщата са намерени доказателства, че е използвана за държане на отвличаните лица.

По думите му операцията е била планирана да се извърши в ранните сутрешни часове, за да може гражданите, излизайки за работа, да не бъдат затруднявани с усложняване на пътната обстановка.

Той е убеден, че с втората фаза от операцията окончателно ще се изясни цялостната картина на серията отвличания.

Според него отвличането на бизнесмена Вене Сотиров се различава като почерк и методи на действие и вероятно е извършено от други хора. Досега не е открита и следа от Сотиров, не се знае дали е жив. Разбитата група не е свързана и с изчезването на сина на футболния бос Венци Стефанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България