Още бивши зам.-министри се връщат във властта

Назначения в осем ведомства на вътрешни кадри, съдии, професори и двама представители на бизнеса

Още бивши зам.-министри се връщат във властта

Осем министерства в четвъртък се сдобиха със заместник-министри, част от които вече са били на такива позиции при предишни правителства, някои са вътрешни кадри на ведомствата, сред назначените има съдии, професори и двама представители на бизнеса. Общо със заповеди на министър-председателя Огнян Герджиков са назначени 16 зам.-министри, които са били предложени от съответните служебни министри, съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък.

Новите стари лица в здравното ведомство

Служебният здравен министър Илко Семерджиев взема заместниците, с които е работил във ведомството в периода 2000-2001 г. по времето на кабинета на Иван Костов. Това са Атанас Кундурджиев и Галин Каменов, като към тях се присъединява  и Любомир Гайдов, който пък заемаше поста в първите месеци на първото правителство на ГЕРБ – в периода август-ноември 2009  г.

Досега Атанас Кундурджиев е бил началник на нефрологичното отделение в клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ "Св. Иван Рилски“. От 2014 г. досега участва в Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска“. Завършил е Медицинска академия – София, и има специализации по вътрешни болести, кардиология и нефрология, както и докторска степен от МУ – София.

След оттеглянето си от поста зам.-министър на земеделието през 2001  г. Галин Каменов става директор на РИОКОЗ – Софийска област. От 2011 г. до момента е главен секретар на РЗИ – Софийска област. Завършил е медицина в МУ – София, след което специализира "Епидемиология“ във ВМА и в МУ. Бил е заместник-началник на Центъра по военна епидемиология и хигиена към ВМА.

Към настоящия момент Любомир Гайдов е съдия във Върховния административен съд, а преди това е бил  в Административен съд – София област. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, както и международни икономически отношения в УНСС.

Трима от научните среди в агроминистерството

Служебният земеделски министър Христо Бозуков, който дойде на  поста от Селскостопанската академия, е решил да вземе за заместници своите колеги от научните среди Светла Янчева, Георги Георгиев и Иван Палигоров.

Доц. д-р Светла Янчева бе заместник-ректор на Аграрния университет в Пловдив. През 1989 г. завършва Висшия селскостопански институт в Пловдив със специалност инженер-агроном, като има специализация по растителни биотехнологии. От 2008 г. е доцент в катедра "Генетика и селекция”. Участвала е в 20 образователни, научни и внедрителски проекта. Автор е на 65 научни статии. Водила е международни лекционни курсове в университети в Германия, Китай, Ливан, Гърция и др.

От 2012 г. досега проф. Георги Георгиев е ръководител на катедра "Индустриален бизнес и предприемачество“ в Стопанския факултет на Тракийския университет. Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Има множество международни специализации, автор е на научни трудове и публикации.

Проф. Иван Палигоров към момента бе декан на Факултета по стопанско управление в Лесотехническия университет и чете лекции в областта на икономиката на горското стопанство.

Човек от МФ и пловдивски директор на училище в МОН

В Министерството на образованието и науката заместник-министри стават Ваня Стойнева, която е заемала сходна позиция в служебното правителство на Марин Райков през март-май 2013 г., и директорът на училище в Пловдив Мария Гайдарова.

След края на кабинета на Райков Ваня Стойнева започва работа в дирекция "Национален фонд“ в Министерството на финансите. От 2003 г. до 2011 г. е работила на различни позиции в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, свързани с управлението на европейски проекти. Има магистратура по международни отношения в УНСС.

Мария Гайдарова е директор на ОУ "Райна Княгиня“ в Пловдив от 1998 г. досега. Има магистратура по математика от СУ "Св. Климент Охридски“. Работила е като учител по информатика в ОМГ "Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. Има редица специализации.

Вътрешен кадър на МОСВ и частник стават зам.-екоминистри

Заместник-министри по околната среда и водите стават Мариела Начева и Ренета Колева.

Мариела Начева идва от частния сектор, информират от Министерския съвет, но не посочват къде е работила досега. Тя е магистър по финанси от УНСС, завършила е и УАСГ – специалност "Промишлено и гражданско строителство“. Има международна следдипломна специализация в Япония по "Глобален мениджмънт и лидерство“. Има опит в управлението на проекти в сектор "Води“, както и в областта на управление на отпадъците, според предоставената биографична справка.

Ренета Колева от септември 2014 г. досега бе начело на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е на подчинение на екоминистерството, а преди това е заемала различни позиции в него. Има юридическо образование от Нов български университет.

Съдия и арбитър в правосъдното ведомство

Съдията от Софийския административен съд Деница Александрова-Митрова и зам.-предзедателят на Софийския арбитражен съд Валери Тарандов са назначени за заместник-министри в Министерството на правосъдието.

Митрова оглавява Административен съд –София град от 2012 г. В периода 2002-2007 г. работи като адвокат, след което става съдия в Административния съд в Пазарджик. Завършила е право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“, откъдето има и магистърска степен по международни отношения и право на ЕС.

Юристът Валери Тарандов е работил в периода 2005-2007 г. като адвокат, а от 2015 г. е заместник-председател на Софийския арбитражен съд при СЗРПБ и арбитър.

Бивш зам.-шеф на ДФЗ става зам.-финансов министър

За втори заместник-министър на финансите, заедно със запазилата поста си Маринела Петрова, е назначен проф. Румен Брусарски, който от 2012 г. досега е титуляр на лекционни курсове в бакалавърски и магистърски програми на Катедра "Финанси“ на УНСС. В периода 1998-1999 г. той е бил заместник-изпълнителен директор на ДФЗ. Работил е и в Министерството на икономическото развитие (1996-1997) като началник управление.

Човек от енергийния бизнес влиза в ресорното ведомство

Служебният енергиен министър също има назначен заместник, който и ще е единствен, както заяви Николай Павлов при поемането на ведомството. Това е Константин Делисивков, чието име бе дори сред спряганите за министерския пост. Той е популярно лице в енергийния бизнес като изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори от 2010 г.. Магистър е по енергийна дипломация в Северния университет в Будо, Норвегия. Има магистърска степен и по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски“.

В екипа на служебния министър на икономиката Тодор Седларски влизат досегашният шеф на отдел във ведомството Лъчезар Борисов и Любомир Ганчев, който е бил съветник на Драгомир Стойнев, докато той беше министър на икономиката и енергетиката от кабинета на Пламен Орешарски.

От 2010 г. досега Лъчезар Борисов работи като началник на отдел "Управление и преструктуриране на държавното участие“ в Министерството на икономиката, като преди това е заемал различни позиции във ведомството, посочват от правителствената информационна служба. Магистър е по макроикономика от УНСС и има много научни публикации.

Любомир Ганчев е бил съветник на Стойнев от юни 2013 г. до август 2014 г., като е следил за изпълнението на ОП "Конкурентоспособност“ и програмирането на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. От ноември 2014 г. до юни 2016 г. е външен експерт в Световната асоциация по интелектуална собственост. Бил е член на Съвета на директорите на "Джереми България“ ЕАД. Магистър е по международни икономически отношения от УНСС, има две бакалавърски степени – по финанси от Югозападен университет „Неофит Рилски“ и по "Икономика на кооперациите“ от УНСС.

Споделяне

Още от България