Още четири държави се отвориха за български и румънски работници

Гърция, Испания, Унгария и Португалия отмениха ограниченията за достъп до трудовите им пазари за български и румънски работници, съобщи в четвъртък пресцентърът на Европейската комисия (ЕК).

Други десет държави от ЕС по-рано позволиха на граждани на България и Румъния да се трудят в тях, а 11 запазват ограниченията.

"Приветствам факта, че още страни членки на съюза решиха да премахнат ограниченията за достъп до трудовите си пазари на българи и румънци. Продължавам да окуражавам останалите също да предприемат тази стъпка възможно най-скоро. От нея има икономическа полза", коментира еврокомисарят по заетостта Владимир Шпидла.

Според него свиването на икономиката не е причина да се запазват ограниченията. По думите му пазарът на труда се саморегулира и мобилността му осигурява много по-голяма гъвкавост в двете посоки: работниците да отидат там, където има търсене на работна ръка, вместо да стоят без работа в друга европейска страна.

Първият етап от временните споразумения за свободно движение на български и румънски работници приключи на 31 декември 2008 г. До тази дата гражданите на двете държави имаха свободен достъп до трудовите пазари на 10 страни членки на ЕС, а другите 15 въведоха ограничения на свободното придвижване, най-често чрез изискване на разрешителни за работа.

Европейските страни, които искат да запазят ограниченията и през втория етап на временните споразумения, трябваше преди 1 януари 2009 г. да уведомят за намерението си ЕК. Такива съобщения са постъпили от 11 страни членки на ЕС.

Гърция, Испания, Унгария и Португалия са решили да премахнат ограниченията, а Дания ще отвори трудовия си пазар за работници от целия ЕС на 1 май 2009 г.

Страните, запазили ограниченията, могат да ги премахнат по всяко време през втория етап на временните споразумения, който ще продължи до 31 декември 2011 година.

Всички ограничения за достъп на български и румънски работници до трудовите пазари в ЕС трябва да бъдат премахнати до 31 декември 2013 година.

Споделяне

Още от България