Още четирима депутати напуснаха Бареков, но остават в парламента

Николай Бареков, цинка БГНЕС

Четирима депутати обявиха в понеделник, че напускат партията на Николай Бареков ”България без цензура” (ББЦ), но остават в парламента като членове на групата ”Български демократичен център” (БДЦ). Това са Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров. Така представителите на ББЦ в Народното събрание се редуцираха от осем души на само двама – Светлин Танчев и Мартин Иванов

Още преди първото заседание на парламента ББЦ беше напусната от Анна Баракова. Последва Росен Петров, а сега и още четирима депутати. Само Баракова стана независим депутат, а шестима отцепници от Бареков решиха да останат членове на парламентарната група на БДЦ.

Преди коледните празници ръководството на БДЦ се разграничи от Николай Бареков и обяви, че всички бъдещи него изказвания са лично мнение. В отговор Бареков напусна ръководството на коалицията. Скандалът се изостри след гласуването за бюджета за 2015 година, където БДЦ не гласува като единна формация.

Двама от напусналите ”България без цензура” Христо Тодоров и Борислав Иглев казват, че остават в парламентарната група на БДЦ, защото са поели ангажимент към избирателите си в област Пазарджик. Те обвиняват Николай Бареков, че представял собственото си, често променящо се мнение, за позиция на депутатите.

”Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група”, заявяват двамата.

Според тях това създавало затруднения във функционирането на парламентарната група, не дава възможност за изработване на политики и ясна позиция. Поведението на Бареков обезсмисляло и личната инициатива и отговорност на депутатите.

Двамата казва, че е бил упражняван натиск върху народните представители, което пречи на ББЦ да се превърне в нормален политически субект, който взема решения по демократичен начин.

”Липсата на разграничаване на нивата в политиката и отношенията с партньорите. Едно е да си депутат, друго е да си депутат в Европейския парламент, а съвсем трето е да си и председател на партия, която е коалиционен партньор в парламентарна група. Последното предполага съобразяване с интересите на партньорите в интерес на постигането на общите цели”, се казва още в декларацията на напускащите. 

В коментар за последната вълна от напускания Николай Бареков каза: "Честито на управляващите! От днес българската олигархия, мафията и правителството на четворната коалиция си имат парламентарна група, пълна със зависимости и библейска алчност".

"За първи път в историята на българския парламентаризъм беше купен не отделен депутат, а цяла парламентарна група. Повече няма какво да се коментира", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?