Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Още документи срещу уволнените шефове на ДФЗ в прокуратурата

Ще се дадат нови 200 млн. лв. за модернизация на 690 земеделски стопанства

0 коментара
Греков и Добрев обясниха, че иман нови данни за нарушения на старите шефове на ДФЗ, сн. БГНЕС

Вместо да представи екшън план за договарянето на средствата по изтеклия програмен период и предстоящите плащания на фермерите по настоящия, новото ръководство на фонд "Земеделие" продължи с разчистването на сметките с бившия изпълнителен директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова.

Срещу двамата ще бъде внесен доклад от 180 страници в прокуратурата, в който има документи по 3593 случая на забавени от тях проекти и документи, както и незавеждането им по съответния ред, което може да се нарече "механизъм за изнудване" на фермерите, по думите на министъра на земеделието Димитър Греков. Той също внесе в началото на месеца сигнал срещу Николов и Александрова в прокуратурата, а ден по-късно те подадоха контрасингал.

Най-общо механизмът за изнудване беше представен, че фермери и общини са си запазвали номер в административното деловодство на ДФЗ за разглеждане на проектите, който обаче го няма в системата ИСАК, стана ясно от обясненията на министър Греков.

Междуличностният конфликт във фонд "Земеделие", който премина по политическата ос БСП – ДПС, който продължи повече от месец, струва на земеделските производители и общини неподписването на договори и анекси по над 2000 проекта за стотици милиони левове.

Последствията от това са риск за изпълнението на проектите и загуба на средства.

Подписват забавените договори до 2 месеца

Престоялите на диванчето в кабинета на Мирослав Николов над 2000 проекта ще бъдат подписани в следващите два месеца, обеща новият изпълнителен директор на ДФЗ Атанас Добрев, който е брат на депутатката от БСП Ваня Добрева.

"Ще трябва с две ръце да подписвам и да стоя денонощно на работа, но не се притеснявам", каза Добрев.

Неяснотите обаче засега остават и тежестта отново ще падне върху фермерите. Проблемът е, че проектите, които са на земеделски производители и фирми ще трябва да минат на допълнителна проверка и представяне на нови документи. Причината е, че от 1 юли 2014 г. влязоха в сила новите правила на ЕС и те не могат да бъдат подписани по старите регламенти, въз основа на които са правени и подадени проектите още през миналата година.

За да могат да бъдат подписани забавените договори по новите европравила е необходимо да бъдат разписани в наредба, която да се обнародва в Държавен вестник. По думите на министър Греков това ще се случи още тази седмица, като за целта, дори си били запазили място в Държавен вестник.

Дали това ще се случи предстои да видим. Досега сроковете, давани от министър Греков по забавените проекти, непрекъснато се отлагат. Първо обещанията бяха това да се случи до края на 2013 г. После беше края на март, последван от края на април и сега края на септември, когато очевидно ще бъде служебен кабинет и друг министър на земеделието.

Наддоговаряне за 200 млн. лв. за модернизация на земеделски стопанства

Целият бюджет на Програмата за развитие на селските райони е договорен и оттук нататък ще има наддоговаряне на проекти, каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Такова ще има по една от най-атрактивните мерки за модернизация на селските стопанства (мярка 121). В следващите месеци предстои подписването на договори по 690 проекта за 200 млн. лв., каза Атидже Алиева-Вели, зам.-изпълнителен директор на ДФЗ, която отговаря за селската програма.

 

Фермерите по тези проекти обаче задължително ще трябва да направят освежаване на документите, съгласно новите европравила, които ще излязат в чакащата се наредба.

 

Единствено общините няма да е необходимо да представят нови документи и да актуализират старите заради влезлите в сила нови правила, обясни зам.-министър Гечев. Причината е, че при тях става въпрос за подписване на анекси по вече сключени договори, стана ясно от обясненията му.

 

Все още няма сертифициращ орган

 

Все още не е решен проблемът със сертифициращия орган и няма избрана фирма за плащанията през тази година. В момента тече обществената поръчка. Все пак има малък напредък, защото предстои сключването на договор с "Делойт" за довършване на доклада по плащанията за 2013 г. и изравняването на сметката, отбеляза Гечев.

 

Изборът на сертифициращ орган е изключително важен, защото той гарантира, че плащанията са по правилата пред Еврокомисията.

 

Въпреки, че няма сертифициращ орган плащанията към фермери и общини не са спрели, увериха Гечев и Добрев.

 

Добрев отчете, че през изминалата седмица са разплатени над 15 млн. евро по ПРСР. Никой обаче не пожела да каже колко средства са изплатени през тази година по ПРСР, въпреки че Добрев през цялото време говореше за публичност и прозрачност.

 

За да не загуби България евросредства по ПРСР, до края на 2014 г. трябва да бъдат разплатени общо 420 млн. евро.

 

Мъгла и за директните плащания

 

В пълна мъгла остават и директните плащания за фермерите от 2015 г., въпреки ангажимента на страната ни да представи до 1 август пред ЕК визията си за прилагането на механизма.

 

Министър Греков отбеляза, че преди да започне заседанието на управителния съвет на ДФЗ е имал среща с представители на браншовите организации от сектора, на която са обсъдили проекта на Концепцията за прилагане на директните плащания в периода 2015-2020 г.

 

Документът все още не е готов, като целта е постигне на баланс между исканията на отделните сектори в селското стопанство и търсене на повече възможности за заетост в бранша, каза Греков.

 

В същото време документът е оспорван от браншови организации.

 

Зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов не можа да каже дали щедрото обещание на лидера на ДПС Лютви Местан за помощ от 1250 евро на всеки фермер ще го има от 2015 г. Абазов заяви пред Mediapool, че до 1 август страната ни трябва да информира Европейската комисия за разпределението на средствата за директните плащания, но може да не е готова с нормативните документи за това как ще ги прилага.

 

С приемна и мобилни екипи борят прозрачността

 

Приемна за гражданите и мобилни екипи за срещи с бенефициенти – така новият шеф на ДФЗ Атанас Добрев ще подобрява диалога с бенефициентите и подобряване на имиджа на раздирания от скандали фонд.

 

"Кабинетът ми ще бъде отворен за всеки, който кандидатства за подпомагане пред фонд "Земеделие", каза Атанас Добрев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.