Отсрочка

Още два дни са отпуснати на висшите служители, за да върнат бонусите си

За какво е удължаването, ако всички са върнали взетото, както твърди началникът на кабинета на Борисов

Още два дни са отпуснати на висшите служители, за да върнат бонусите си

До сряда – 7 март, е удължен срокът, в който взелите бонуси висши държавни служители трябва да ги върнат. Това съобщи пред журналисти в понеделник министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Решението е на премиера, уточни Цветанов.

В сряда на заседанието на Министерския съвет Бойко Борисов ще коментира темата, каза още Цветанов и заяви, че "няма да има колеги, които няма да са възстановили средствата". Всичко това е доброволно, каза още министърът.

Ултиматумът на Борисов след ескалирането на скандала с бонусите към министри, техни заместници, членове на политически кабинети, областни управители и други висши служители гласеше, че до петък миналата седмица те трябва да върнат взетите допълните възнаграждения. В противен случай той ги "предава" в ръцете на вицепремиера Цветанов, натоварен да играе ролята на "лошото ченге", за да ги предложи още в понеделник за уволнение.

До края на седмицата медиите изобилстваха от бодри рапорти за върнати от висшите чиновници бонуси или за внесени в дарителски фондове средства.

В понеделник Цветанов коментира още, че до момента няма яснота колко са върнатите средства.

Думите на Цветанов идват часове след като началникът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчаварова каза пред бТВ, че всички членове на политически позиции в изпълнителната власт са върнали бонусите за 2011 г. до петък.

“Лично се учудих, че успяха до петък да го направят. Във всяко министерство, да речем позициите, по които са направени бонусите, са за около 5 души на министерство”, коментира Бъчварова.

Тя напомни за внесения миналия ноември законопроект за държавния служител, с който подобно заплащане се регулира и даде проекта като пример за политическа воля на управляващите. Бъчварова обаче не коментира защо до момента този закон не е разгледан от Народното събрание.

По думите ѝ "дискусията по проблема се движи в цифри", които тя не е виждала и не знае как са проверени. Твърденията на опозицията са, че кабинетът на ГЕРБ си е раздал десетки милиони левове бонуси за 2011 година.

“Около 50 са законовите актове и нормативни уредби, които определят получаването на такова заплащане. Тези основания са определени от предишното и предишните правителства с цел материално стимулиране. Хората, които са на политически позиции получават по няколко възможности тези бонуси”, защити чиновниците началникът на политическия кабинет на Борисов.

Има възможност да се получат средства в края на финансовата година, които са ДМС или спестени от фонд "Работна заплата". Предполага се, че имат право да получат това ДМС, защото едно министерство, вместо да има 5 зам.-министри, има примерно двама, заяви още Бъчварова.

“Има още 5-6 основания за бонуси – за положен труд при определяне на концесии”, каза още тя.

“Миналата година МС прие законопроект за бонусите и нова наредба, с която определя как ще бъде формирането на заплащането. Този закон е минал на първо четене в НС и предстои второто му четене. Това е политическата воля на това правителство. Всички депутати, които поставят тази тема, трябва да го знаят. Не съм срещала позиция на депутати нито от Синята коалиция, нито от БСП, нито от ДПС как трябва да бъде уредено заплащането", отбеляза Румяна Бъчварова. Позиция беше изразена от премиера преди няколко дни и до петък се вижда, че няма хора, които да се разграничават от него”, добави Бъчварова.

Споделяне

Още по темата

Още от България