Още два големи пожара се прибавиха към гасените 300 огнища в страната

Огънят в резервата "Соколна" бе овладян. Сн: БГНЕС

Нови два големи пожара пламнаха в четвъртък, след като през последните няколко дни горещото време и човешка небрежност причиниха стотици пожари. През изминалото денонощие са били гасени 287 огнища в страната.

Пожар в лесопарк "Бакаджик" край Ямбол е обхванал площ от около 1500 декара смесена гора и храсти и се разраства. В овладяването му са включени два пожарни автомобила, 15 огнеборци и спасители, 10 служители на горското стопанства с два автомобила, 140 военни с тежка верижна машина и група от 14 доброволци от съседното село Търнава.

По данни на очевидци огънят е тръгнал от бившото стрелбище в землището на село Победа и е обхванал площ от около 4 - 5 км в подножието на лесопарка. Работата на огнеборците се затруднява от пресечната местност и силния вятър, който непрекъснато сменя посоката си.

Друг голям пожар гори между хасковските села Динево и Малево. Пламъците са обхванали 1000 декара - предимно широколистна гора. В потушаването на огъня участват противопожарни екипи и горски работници, но няма доброволци от близките населени места. Утре в борбата с пожара ще се включат и военнослужещи от хасковското поделение.

Засега няма необходимост от евакуация на населението на двете села. Вероятната причината за подпалването е изхвърлена незагасена цигара.

Пожарникари, спасители, лесничеи и доброволци гасят пожар в землищата на селата Огняново и на съседните Исперихово и Синитево.

Трите големи пожара от последните дни - в община Белица, в местността “Голо Бърдо" край Радомир и в община Дупница - са локализирани. Днес по обед бе локализирана стихията в резервата “Соколна", община Павел Баня. По предварителни данни са засегнати около 2500 дка. или около 1/3 от територията на резервата.

Напълно потушен е огънят в крумовградското село Златолист.

Споделяне

Още от България