Още два разрушени паметници на Ленин в Харков

В два квартала на източния украински град Харков са разрушени паметници на Ленин, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на съобщение, поместено на сайта на Харковския градски съвет.

В единия случай неизвестни лица са съборили с помощта на метално въже фигурата от постамента, а в другия е бил повреден паметник, който неотдавна е бил възстановен и допълнително укрепен с арматура. Районните власти са заявили, че пак ще възстановят монумента.

На 28 октомври в Харков бе съборен най-големият паметник на Ленин (висок общо 20 метра) в Украйна. На следващия ден група граждани, събрали се около постамента на разрушения монумент, поискаха от кмета да го възстанови и получиха обещание, че това ще бъде направено.

През август в Харков бяха разрушени три паметника на водача на Октомврийската революция. Три негови монумента бяха унищожени в села на Одеска област. В Мариупол бе бутната осемметрова статуя на Ленин. През ноември миналата година бе разрушен паметникът на водача на болшевиките в центъра на столицата Киев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят