Още два знакови прокурорски провала – срещу Боршош и Семерджиев

Още два знакови прокурорски провала – срещу Боршош и Семерджиев

Новата седмица за прокуратура започна, както свърши старата – с провали по знакови дела, водени срещу хората от върховете на властта. Софийският градски съд прекрати в понеделник делото срещу изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош, защото от обвинителния акт не може да се разбере в какво точно е обвинен. По същото време друг състав на същия съд оправда бившия здравен министър Илко Семерджиев.

Досега главният прокурор Сотир Цацаров оправдаваше провалите със съдиите от Софийския градски съд, но сега тезата олекна, защото голяма част от знаковите дела бяха прехвърлени в Специализирания наказателен съд. Там те също се провалят шумно и то пред съдии, които безропотно са защитавали политиката на Цацаров, докато са били членове на Висшия съдебен съвет.

Провалът срещу Боршош

Съдия Стефан Милев от Софийският градски съд прекрати делото срещу Мирослав Боршош и бившия председател на съвета на директорите Валентин Кръстев. Магистратът обяви, че обвинението е написано така, че двамата подсъдими не могат да разберат за какво престъпление ги съдят.

Определението на съда може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд. Наблюдаващият прокурор коментира, че още не знае какво ще прави.

Съдията по делото Стефан Милев бе прокурор допреди две години. Неговата кариера в съда получи шеметен възход по време на предишния Висш съдебен съвет, където главният прокурор Сотир Цацаров имаше решаваща дума. След само няколко месеца като съдия в Софийския районен съд Стефан Милев бе назначен от Висшия съдебен съвет за временен началник на районния съд, а после успя да получи промоция в Софийския градски съд.

Сега съдия Стефан Милев в продължение на близо половин час изреждаше грешките, допуснати по делото срещу Боршош от бившите му колеги в прокуратурата. Съдията посочи, че за едни и същи действия Боршош веднъж е обвинен в безстопанственост, а друг път - за сключване на неизгодна сделка.

Съдията обясни, че няма обяснение защо Боршош трябва да отговаря за изразходването на 3.4 милиона лева, след като по делото има документи само за 1.2 млн. лв.

Илко Семерджиев е оправдан

В понеделник съдът оправда служебния вицепремиер и здравен министър от кабинета на Огнян Герджиков Илко Семерджиев. Той бе обвинен за отправяне на заплахи към шефката на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. Съдът трябва мотивира решението си в срок от един месец.

Прокуратурата твърди, че Семерджиев е натискал и заплашвал Стоименова, за да назначи Боян Доганов за зам.-директор на агенцията. Семерджиев и Доганов са бивши колеги. Боян Доганов участва в няколко консултантски фирми във фармацевтичния бранш, което го поставяше в условия на конфликт на интереси да заема ръководен пост в лекарствената агенция.

Според прокуратурата първият разговор между тогавашния здравен министър и шефката на лекарствената агенция се е провел на 20 февруари 2017 г. На него Семерджиев казал на Стоименова кого иска да назначи. Стоименова обаче направила проучване и установила, че Доганов е в конфликт на интереси.

Седмица по-късно Доганов отишъл лично при шефката на ИАЛ и настоял да бъде назначен. Тя обаче му обяснила, че бизнесът му би го поставил в конфликт на интереси и отказала. На 24 март министър Семерджиев заплашил подчинената си, че ако не изпълни волята му, ще я уволни.

"Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща", е заявил министърът, цитиран от прокуратурата. Семерджиев е подчертал, че не го интересуват "моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече".

След скандала Асена Стоименова остана на поста, след като бе защитена от лекарствения бранш. Илко Семерджиев се обяви за жертва на картел между лекарствената агенция и фармацевтичен бранш.

Претенции за 1 млн. лв срещу Петър Москов

В Специализирания наказателен съд се провежда първата фаза от процеса срещу здравния министър от кабинета "Борисов 2" – Петър Москов. Той е обвинен заради бартера на ваксини с Турция.

Държавата внесе искове за 1 млн лв. заради нанесени щети при сделката срещу Петър Москов, заместника ма Адам Персенски и бивши шефове в държавната фирма "Булбио" .
Адвокатите по делото настояват делото да се прекрати заради липса на яснота какво точно е обвинението.

"Обидно ми е да слушам някакви хора тука да обясняват за някакви престъпни деяния", коментира пред журналисти Петър Москов. Той каза, че знае кой стои зад обвинението, но не разбира за какво го обвиняват. Според него по здравата и смислена човешка логика няма нито финансови, нито медицински причини за изправянето му пред съда.

Падналите знакови дела

В последните няколко месеца Специализираният наказателен съд прекрати редица знакови дела, включително това срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, делото "Дянков, Трайков, Прокопиев" за ЕВН, делото срещу Румен Овчаров, делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров и др.

Върховният касационен съд окончателно оправда военния министър Николай Ненчев по делото за униформите. В края на миналата седмица спецсъдът прекрати и делото срещу пловдивския кмет Иван Тотев за зоокъта. 

Споделяне

Още по темата

Още от България