Още двама арестанти - Веселин и Христо Данови, издигнати за депутати

Още двама арестанти - Веселин и Христо Данови, издигнати за депутати

След като Инициативен комитет издигна дупнишкия бизнесмен Пламен Галев за независим мажоритарен кандидат за депутат, в понеделник стана ясно, че за място в парламента ще се борят и други двама арестанти - Веселин и Христо Данови.

Общинските съветници във Варна Данови са издигнати в листата на “Обединение на българските патриоти".

Говорителят на Районна избирателна комисия – Варна за парламентарните избори Кристиян Богоев съобщи, че вече са подадени документи за издигането на Данови и предстои те да бъдат проверени.

Веселин Данов е от месеци в ареста по обвинения в склоняване към проституция, изнудване и пране на пари. 55-годишният съветник от Народняшката земеделска партия бе арестуван през септември миналата година, а няколко дни по-късно полицията заключи и сина му Христо Данов.

Междувременно адвокатът на дупнишкия бизнесмен Пламен Галев, обвинен в рекет и създаване и ръководене на организирана престъпна група, Менко Менков съобщи, че, ако клиентът му бъде избран за депутат в следващия парламент, той сам ще декларира, че се отказва от имунитета си.

В същото време Менков обяви, че "става все по-голям оптимист от изхода на разследването”.

В момента в Дупница върви подписка в подкрепа на кандидатурата на Галев и, ако бъдат събрани необходимите за регистрацията 10 000 подписа, според Менков клиентът му трябва да бъде освободен от ареста за предизборната кампания.

"Не съм член на инициативният комитет за издигането на Пламен Галев за народен представител, но явно хората му вярват, а не вярват в престъпленията, в които е обвинен”, заяви адвокатът и добави, че Галев по никакъв начин не е пречил на разследването срещу него.

Депутатът от БСП Татяна Дончева, която участва активно и в промяната на изборното законодателство, коментира от своя страна, че "ако гражданите нямат съзнанието, че не може в националния парламент да има криминални типове, никакъв закон не може да ги спаси". При гласуването в комисия на поправките Дончева първоначално се въздържа и заради нейния глас се наложи мнозинството да прегласува на комисия въвеждането на мажоритарния елемент. Впоследствие и в зала Дончева спази партийната повеля и така главно с гласовете на депутатите от БСП и ДПС, поправките минаха. 

Дончева заяви в понеделник пред БНР, че въведеният по препоръка на президента Георги Първанов мажоритарен елемент в изборите за национален парламент, от който се възползва и Пламен Галев, е "много изкривен и ще роди странни примери, подобни на тези от 90-та година”.

Ако тримата арестанти бъдат регистрирани от ЦИК за кандидат депутати, ще получат имунитет. След това, ако не влязат в парламента, разследванията срещу тях ще продължат. Ако бъдат избрани обаче, те ще получат депутатски имунитет и съдебната система ще трябва да разчита на добрата им воля да се откажат от него или Народното събрание да гласува за снемането му по искане на главния прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?