Още двама българи покориха Еверест

Още двама български алпинисти - Николай Петков и Дойчин Боянов, днес успяха да изкачат най-високия връх в света Еверест (8848м). Преди ден това направи и Петко Тотев, който благополучно се прибра в базовия лагер на българската експедиция. Така покорителите на Еверест от България са вече деветима.

Петков и Боянов са успели да изкачат върха без кислородни апарати, което е ново постижение за българския алпинизъм, съобщи БНР. Третият от екипа - Христо Христов, се е отказал на метри от финала на височината и е тръгнал надолу. Към 18 ч. българско време, на слизане от върха Петков, Боянов и Христов вече бяха стигнали до третия лагер на експедицията, където ще пренощуват.

Това е второто изкачване на Николай Петков на най-високия връх в света. Първото бе преди 20 години, в българската експедиция, която за първи път покори Еверест и при която загина първият наш сънародник, стъпил на Покрива на света - Христо Проданов.

45-годишният алпинистът Петко Тотев, който вчера изкачи Еверест, вече е в предния базов лагер на 6400 м, където е прегледан от лекаря на българската експедиция. Пред БНР д-р Карина Сълова заяви, че Тотев е добре, няма здравословни проблеми, добре е шерпа Тенди, който заедно с него покори най-високия връх в света. "Чакам другите, другите да дойдат", каза докторката.

Пет часа, преди да се разбере за успешното покоряване на върха от Петков и Боянов, в пряка връзка по телефона Петко Тотев каза, че в базовия лагер са притеснени за втората група български алпинисти заради влошаването на времето.

"Нашите са тръгнали нагоре, но условията са изключително лоши, има големи проблеми по маршрута. Днес е загинал един колега от друга експедиция, нашите хора са още по-нагоре, вали сняг, духа", каза Тотев. Той допълни, че при такива условия изкачването на Еверест без кислородни апарати е изключително тежко.

Според ръководителя на третата група българи, които се подготвят за атака на Еверест - Иван Вълчев, времето се опитва да бъде буреносно.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?