Още двама депутати с коронавирус

Случаите на Covid-19 у нас са вече 457

Още двама депутати с коронавирус

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и депутатът от партията Даниела Малешкова са дали положителни проби за коронавирус след проведените тестове сред всичките депутати в парламента. До изследването на всички депутати се стигна, след като първо народният представител от ДПС Хасан Адемов даде положителна проба.

Д-р Дариткова и Даниела Малешкова се намират в добро състояние и нямат никакви оплаквания, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. Те са информирали семействата си и ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни в домовете си. 

Двете няма да участват в предстоящите заседания както на парламентарните комисии, така и в пленарните заседания. За петък са насрочени заседания на бюджетната комисия, както и на тази по правни въпроси. След тях депутатите ще се съберат и на извънредно пленарно заседание, за да приемат на първо четене промените в държавния бюджет и удължаването на извънредното положение до 13 май. 

"Събота е време за предложения между първо и второ четене на законопроектите, в неделя комисиите ще работят и в понеделник ще е второто четене в пленарната зала", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

По думите му гласуванията в пленарната зала ще бъдат на групи, за да няма толкова много хора в залата, които да създават опасна обстановка. Така се разбра, че депутатите са се отказали от по-крайните си идеи за промяна на работата на парламента.

По-рано бе съобщено, че случаите на Covid-19 у нас в четвъртък вече са 457. Броят на починалите е 10. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25 души.

Новите лабораторно доказани случаи са 8, като всички са в София. Лабораториите работят и в момента, като продължават да изследват взети днес проби.

179 са хората с потвърден Covid-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури.

Към 2 април 258 от регистрираните у нас случаи на Covid-19 са на мъже и 199 на жени.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 14; Бургас – 20; Варна – 23; Велико Търново – 3; Видин – 1; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 7; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 27; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 11; София – 274; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

Много тежка е тенденцията за заразяване на лекари и това е в световен мащаб, каза ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на националния оперативен щаб. Той призова лекарите да спазват всички предпазни мерки и задължително да бъдат поне с маска и ръкавици.

Всеки един пациент трябва да се смята за потенциално заразен, каза шефът на Националния оперативен щаб.

Карантина на парламента няма да има засега

Карантина на парламента на този етап не стои на дневен ред, каза по-рано Мутафчийски. 

Народните представители трябва да заседават по спешната актуализацията на бюджет 2020 и искането на правителството извънредното положение да се удължи с още един месец до 13 май. Предстои да бъде решено как ще разботи парламента, като вече са обсъдени няколко варианта. Очакваше се в четвъртък да се проведе председателски съвет, който да обсъди темата. Засега обаче такъв не е свикан и вероятно ще се изчака да излязат окончателните проби на двамата депутати със съмнения.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус