Още двама палестинци са убити при израелска атака в ивицата Газа

Още двама палестинци са убити при израелска атака в ивицата Газа

Въоръжен боец и дванайсетгодишно момче са убити при нова израелска атака в ивицата Газа. С това загиналите от израелски огън в района от петък насам стават 17, информират осведомителните агенции в неделя, като се позовават на местни източници.

След непрекъснати ракетни обстрели от Газа срещу Израел израелската авиация атакува днес две пускови установки в северната част на палестинския анклав, уточнява израелската армейска пресслужба.

Освен това, според източници от автономните територии танкове са стреляли по палестински автомобил край гранични съоръжения в североизточната част от сектора и са ранили водача.

От петък вечерта израелски бойни самолети са предприели общо 20 въздушни атаки срещу Газа. Военните изтъкват, че ударите са били твърде прецизни и загиналите са терористи от групировките "Ислямски джихад" и Комитети за народна съпротива.

Според израелските военни през същия период от Газа са изстреляни срещу еврейската държава над 135 ракети и обстрелите продължават. Три батареи от израелската система за ПРО "Железен купол", която сваля само ракетите, насочени към жилищни зони, бранят големите градове в Южен Израел. Системата вече е унищожила 30 ракети, но други са паднали край населени места и са ранили 8 израелци.

Шест нови ракети бяха изстреляни от Газа днес, заяви израелски полицейски говорител, цитиран от Ройтерс.

Смъртта на генералния секретар на радикалното движение Комитети за народна съпротива със седалище в Газа, убит при израелска атака в петък, сложи началото на нов цикъл от насилие между Израел и организациите, проповядващи въоръжена борба. До момента са убити общо 17 палестинци, 15 от които членуваха във въоръжени формирования, а още 30 са ранени и 6 от тях - тежко.

Това е най-кръвопролитният сблъсък от август миналата година, посочва АФП. Заради повишената опасност са затворени учебните заведения 40-километровата зона около ивицата Газа. Близо 240 хиляди ученици и студенти си останаха днес вкъщи.

Според комюникето на израелската армия обаче избраните днес за мишени пускови установки са изстрелвали ракети с обсег над 40 километра, отбелязва Франс прес. Израелските военни подчертават, че армията и занапред ще отвръща твърдо на всички терористични действия, а цялата отговорност ще лежи върху движението Хамас, управляващо в Газа.

"Ще продължим да ликвидираме онези, които заплашват гражданите на Израел", увери премиерът Бенямин Нетаняху на среща с кметовете на южни градове във връзка с изострянето на ситуацията.

Споделяне

Още от Свят