По предложение на ДПС

Още двама шефове в държавната фирма с високи заплати РВД

Среднисти стават ръководители на полети, маха се метрологичното обслужване

Сн. БГНЕС

Директорският борд на държавната фирма с едни от най-високите заплати "Ръководство въздушно движение" (РВД) да се увеличи с още двама души. Това предлага председателят на парламентарната транспортна комисия Камен Костадинов (ДПС), който е внесъл промени в Закона за гражданското въздухоплаване.

 

В проектозакона Костадинов мотивира идеята си за увеличаване състава на управителния съвет от трима на петима членове с "обема от работа в рамките на държавното предприятие и необходимостта от осигуряване на възможно най-добра и обхватна експертиза при управлението на предприятието".

 

РВД е известно като държавната фирма, която захранва партийните кадри с високи заплати. Настоящите управляващи също не направиха изключение и още през септември директорският борд беше сменен. В него влязоха бившият зам.-министър на транспорта по времето на тройната коалиция и член на ДПС Юджел Атилла и Антон Джаджев, съпруг на шефа на правителствения пресцентър при кабинета "Станишев" Таня Джаджева. Третият е изпълнителният директор на РВД Цветан Дилов, който е специалист. https://www.mediapool.bg/rvd-s-nov-shef-i-bivsh-zam-transporten-ministar-na-dps-v-upravata-news211390.html

 

Веднага след като ГЕРБ взе властта Бойко Борисов изкара документи, според които шефовете в РВД са се разписвали срещу заплати от над 10 000 лв. месечно. По-късно обаче ГЕРБ назначи в РВД съпруги на висши полицаи заради високите заплати, които за редови специалист започват от над 3000 лв.

 

Не е ясно дали предложението на ДПС ще мине през пленарна зала, защото недоволни социалисти са коментирали пред "Дневник", че няма да подкрепят внесените поправки. Не е изключено обаче те да не са в час и двете нови места да са разпределени между хора на БСП и ДПС, така както се случи при смяната на директорския борд през септември.

 

Изваждане на метрологичното обслужване от дейността на РВД, както и промяна в критериите за определяне на ръководителите полети, са другите промени в Закона за гражданското въздухоплаване, инициирани от Камен Костадинов и група депутати от ДПС.

 

Костадинов предлага метрологичното обслужване на РВД да се поеме от Българския институт по метрология. РВД има своя специална лаборатория за проверка на използваните уреди.

 

Това е желание на ръководството на РВД, обосновано с аргумента, че трябват съкращения в администрацията и така ще бъдат закрити 12 щатни бройки, твърдят неназовани депутати от БСП пред "Дневник". Техните опасения са, че външната услуга ще е по-скъпа и не е ясно какво ще стане със съществуващата лаборатория. Съмненията на социалистите са, че се готви скрита приватизация на техниката.

 

Същите са подозренията и за предложението част от дейностите на доставчиците на аеронавигационно обслужване да бъдат извършвани от техни дъщерни дружества.

 

Според вносителя Костадинов това е постоянна практика в страните от Европейския съюз и по този начин се дава възможност доставчикът да реализира допълнителни приходи. Чрез подобни дружества доставчиците увеличават конкурентоспособността си и имат възможност да оперират на пазари, различни от националните, предоставяйки обучение, експертни услуги и др., смята Костадинов.

 

Предлага се още и отпадане на изискването за висше образование за ръководителите на полети. Аргументът на Костадинов е, че такава е европейската практика. От БСП твърдят, че в чужбина висшето образование е скъпо платено и затова се допускат и среднисти, а у нас е високо нивото на безработица и сред хората с висше образование.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?