Още две независими медии в Русия затварят

Още две независими медии в Русия затварят

На фона на правителствени репресии срещу критични гласове преди изборите, нови две независими медии в Русия бяха принудени да прекратят работа, след като уебсайтовете им бяха блокирани от властите, съобщи ДПА.

В изявление в "Телеграм" на редакторския екип на разследващата платформа "openmedia.io" се казва, че рискът за служителите е станал твърде голям.

"МБХ Медиа" също заяви, че ще спре дейността си.

И двете медийни групи са основани от кремълския критик в изгнание и бивш петролен магнат Михаил Ходорковски, който живее в чужбина.

Двете медии бяха блокирани вчера от руския медиен регулатор Роскомнадзор, заради предполагаеми връзки с организации, считани за "нежелани" от руската съдебна система.

Двете медии оспориха твърдението.

Продемократичната организация "Отворена Русия", също подкрепена от Ходорковски, която през последните 20 години се бореше за повече демокрация и развитие на гражданското общество в Русия, се саморазпусна в края на май.

Регистрираната във Великобритания "Фондация Ходорковски" бе класифицирана като "нежелана" от Главната прокуратура на Русия по-рано тази година, което на практика забрани цялата ѝ дейност.

Руските власти започнаха преследвания срещу множество чуждестранни неправителствени организации, с твърдението, че работата на тези организации представлява заплаха за конституционния ред и сигурността в страната.

Парламентарните избори в Русия по график трябва да се състоят тази есен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят