Още две предварителни гласувания за генерален секретар на ООН през септември

Още две предварителни гласувания за генерален секретар на ООН през септември

Съветът за сигурност на ООН ще проведе през септември две предварителни гласувания за избор на генерален секретар на ООН. Те ще бъдат на 9 и 26 септември. Това обяви председателят на съвета, новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, цитиран от осведомителните агенции.

Следващият кръг ще е през първата седмица на октомври. Тогава петте постоянни и десетте непостоянни членове на Съвета за сигурност ще получат разноцветни бюлетини - важен детайл, означаващ, че изборът навлиза в решителна фаза.

Петте постоянни членове в Съвета за сигурност на ООН са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ и именно от тях зависи избора на новия генерален секретар на ООН.

Десетте непостоянни страни-членки в Съвета в момента са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Следващият генерален секретар на ООН трябва спечели 9 от общо 15-те гласа, включително на всичките пет страни постоянни членове на Съвета за сигурност.

Последният засега кръг от гласуването за нов генерален секретар на ООН беше на 29 август. На него бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година бе върховен комисар на ООН за бежанците, запази лидерската си позиция. На всички проведени до момента гласувания Гутериш неизменно е на първо място.

Дипломати твърдят, че оттук нататък единственото, което може да препъне избора му, е решителен отпор от страна на Русия, която настоява постът да бъде даден на кандидат от Източна Европа, писа британският вестник "Гардиан".

Българската номинация Ирина Бокова си подели третото място с бившия сръбски външен министър Вук Йеремич.

Оставайки единствената жена в челната тройка, Бокова е последната надежда за онези, които искат да видят жена начело на ООН.

"Това наистина разширява разликата в състезанието. Тя показва, че преднината на Гутериш се стабилизира", коментира дипломат от ООН, цитиран от "Гардиан".

В момента вървят спекулации, че или Русия, или страна съюзник на Русия в Съвета за сигурност, е променила вота си за Гутериш от "без мнение" в "не насърчавам".

"Истинският въпрос е дали този обезкуражаващ вот е тактически, целящ да покаже цена на руското съгласие, или казва по същество: ние не го искаме", посочва дипломатът.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, смятана за фаворит на Русия, подобри резултата си при последното гласуване в сравнение с предишния таен вот, но при толкова много гласове "не насърчавам" шансовете ѝ да се окаже консенсусен кандидат са слаби, отбелязва сайтът "Политико", позовавайки се на дипломати и запознати с процедурата по избора в ООН.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?