Още две седмици за преговори по Бургас - Александруполис

Още две седмици ще продължат преговорите за петролопровода Бургас - Александруполис, стана ясно след разговорите между вицепремиера Костадин Паскалев и министъра на развитието на Гърция Акис Цохадзопулос. Това е третото отлагане на преговорите за последния месец.

През следващите 14 дни експертите от трите страни участнички- България, Гърция и Русия трябва да уточнят текста на междудържавното споразумение за проекта. След това той ще трябва да бъде ратифициран в българския парламент.

Следващата стъпка, според Костадин Паскалев, е да се постигне съгласие за създаването на междудържавно дружество. Проектоуставът на дружеството също трябва да се изготви през следващите две седмици. Едва след това ще започнат разговори за окончателно определяне на транспортни и пристанищни такси.

Българската позиция, която бе одобрена от правителството на 14 март, е била изпратена в Москва ден по-късно. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството очакват руския отговор до края на тази седмица.

След края на разговорите Цохадзопулос заяви, че трите страни трябва да си сътрудничат на равноправна основа при осъществяването на проекта. Вицепремиера Костадин Паскалев разтълкува тези думи като връщане към принципа на равнопоставеността, който първоначално отпаднал от меморандума по искане на Гърция. Той обаче не се ангажира с прогноза за това дали трите страни ще си разпределят по равно дяловете в бъдещето дружество, което ще строи петролопровода.

Паскалев каза, че част от акциите в дружеството ще бъдат продадени на чужди инвеститори, а България, Русия и Гърция ще си запазят такъв дял, че да могат да осъществяват контрол. Очаква се интерес към акциите да проявят компании, добиващи и търгуващи с петрол.

Вицепремиерът разграничи получаването на дялово участие от дружеството от получаването на поръчки за изграждането на съоръжението. Едва след създаването на междудържавното дружество ще се решава как ще бъдат избирани изпълнителите.

По думите на Паскалев, България ще настоява за това максимален брой български фирми да участват в строителните работи на наша територия.

Министър Цохадзопулос се е ангажирал с оказване на подкрепа за инфраструктурните проекти по време на гръцкото председателство на ЕС. Приоритет за България са завършването на автомагистрала "Марица" и изграждането на магистрала от Варна- Бургас.

Споделяне

Още от Бизнес