Още две жалби срещу избора на концесионер на летище София

Още две жалби срещу избора на концесионер на летище София

И останалите двама кандидат-концесионери за летище София са обжалвали пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) избора на консорциума "Соф Кънект" за частен оператор на столичния аеропорт. В понеделник, когато изтича крайният срок за предявяване на претенции, искания за образуване на производство в КЗК са внесли и българският претендент "Фрапорт България" и консорциумът "ССБ София Еърпорт" , воден от швейцарското инфраструктурно дружество "ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ" с патрньор датският оператор "Копенхаген Еърпортс".

В петък жалби подадоха и френско-турският консорциум между "Еърпортс Де Пари" и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" (ЕДП/ТАВ) и британско-китайският между британския метищен оператор "Манчестър Еърпорт Груп" (МАГ) и "Бейджин Кънстракшън.

Така на практика всички останали назад в класацията претенденти за концесията на летище София не са съгласни с избора на комисията на Министерството на транспорта. Те не искат налагането на временни мерки по концесията. Предстои образуването на производство от страна на КЗК и разглеждане на цялата документация по концесионната процедура.

Френско-германският консорциум "Соф Кънект" с водещ партньор парижкия инвестиционен фонд "Меридиам" и партньор оператора на летището в Мюнхен - "Флугхафен Мюнхен", спечели надпреварата с  оценка от 86.12 точки, като за техническото си предложение е получил максималните 100 точки. Публично отворената оферта на "Соф Кънект" не издаваше с нищо, че именно то ще е предпочетеният кандидат. Консорциумът предложи годишно концесионно възнаграждение от 24.54 млн. евро (трето по размер) или 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година (второ по размер) и обещаха най-малко инвестиции от всички кандидати - 608 млн. евро.

Според транспортния министър Росен Желязков офертите и на петимата кандидати са били много силни, като трима от тях получиха максималните 100 точки за техническото си предложение.

На второ място бе класиран френско-турският консорциум ЕДП/ТАВ с 80.31 точки. Те не са получили максималните 100 точки за техническата оферта. Консорциумът обаче даде най-високото концесионно възнаграждения от 32.8 млн. евро годишно или 42.8% от бъдещите приходи и вложения за над 900 млн. евро за 35-годишни ясрок на концесията. След публичното обявяване на офертите обединението бе сочено като фаворит за спечелването на концесията.

Третата позиция бе отредена за "Фрапорт България" с 80.19 точки. Дружеството е еднолична собственост на "Фрапорт Малта Инвестмънт Лимитед" и опитът се покрива от "Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд", притежаваща 60% от концесионера на летищата във Варна и Бургас. В оператора на морските летища останалият дял е на "Еърпорт Сървисиз България", която е на "Химимпорт", притежаваща авиокомпанията "България Ер". Предложението на "Фрапорт България" също получи максималните 100 точки за техническата част. Обещани са 21 млн. евро годишно концесионно възнаграждение, едно от най-малките, или 27.39% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година. Оферираните инвестиции бяха за 615 млн. евро, но това е защото кандидат-концесионерът имал подписано споразумение с "Еърпорт Сървисиз" за изграждане на собствен терминал на "България Ер" като национален превозвач върху притежаван от авиокомпанията терен, който ще влиза в територията, където се очаква да се изгради третият терминал на летище София. Така тяхната инвестиция всъщност била по-голяма, твърдят от дружеството.

На четвърто място бе оставен британско-китайският консорциум на МАГ и британското подразделение на китайската "Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп" (BCEG). Тяхната техническа оферта също е получила максималните 100 точки. Те предложиха най-малкото концесионно възнаграждение от 19.94 млн. евро, но пък обещаха най-много инвестиции – над 1 млрд. евро и нов национален стадион от класата на този на "Манчестър Юнайтед".

На последно място бе оставен "ССБ София Еърпорт" с 66.15 точки, дал второто по-големина най-голямо концесионно годишно възнаграждение от 26.5 млн. евро или 30.97% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година, но при отварянето на офертите им не бяха съобщение инвестициите им, които се оказа, че са почти 700 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес