Още две жени с морбили в Пловдив, а бебе е със съмнение за болестта

Още две жени с морбили в Пловдив, а бебе е със съмнение за болестта

Още две жени с морбили са приети в инфекциозната клиника на Университетската болница “Свети Георги“ в Пловдив, като има съмнения, че е заразено и седеммесечното бебе на една от тях.

Двете жени не са били имунизирани като деца, а на бебето все още не е поставена ваксина, тъй като не е навършило необходимата възраст. Проби на тримата пациенти са изпратени в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести в София. В понеделник здравното министерство потвърди, че двете жени са болни от морбили, без обаче да съобщава нищо за детето.

В събота беше потвърдено, че дете на две години и половина от Столипиново е болно от морбили. То също не е било имунизирано и е било в Германия и Румъния, като в северната ни съседка в момента има епидемия на заболяването. За него се знае, че е имало контакти и с други деца от квартала и не е изключено да има още заразени.

В момента се издирват всички близки на болните, предприети са и всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването.

При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Заради епидемията в северната ни съседка миналата седмица Министерството на здравеопазването обяви, че взима превантивни мерки срещу разпространението на болестта у нас.

Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Вниманието на всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да бъде насочено към ранното откриване на признаците на морбили и бързи действия по изолация, диагностика и лечение. Заболяването се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009 – 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация.

Споделяне

Още по темата

Още от България