Още един българин почина след атентата в Ирак

Пети българин почина от раните си, след като други четирима наши военни загинаха на място при терористичното нападение срещу българския лагер в иракския град Кербала в събота.

В неделя, в болница в Багдад, от раните си е починал лейтенант Николай Ангелов Саръев, съобщи зам.министърът на отбраната Илко Димитров. 27-годишният лейт. Саръев е специализирал в централата на елитните американски сили "Делта Форс" във Форт Брак.

Освен лейт. Саръев, още 26 българи бяха ранени при атентата преди ден. Състоянието на шестима от тях е много тежко и няма гаранции, че ще оцелеят, съобщи началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев. Четирима от тях днес бяха транспортирани от американските военни в Германия, където ще се лекуват в американска военна болница. Състоянието на другите двама не позволява да се местят.

На извънреден брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Лидия Шулева съобщи, че правителството е взело решение 30 декември да бъде обявен за ден за национален траур.

Същият ден се очаква да се състои и поклонение в Централния военен клуб в София пред тленните останки на загиналите българи в Кербала - кап. Георги Качорин, старши лейтенант Иван Инджов, лейтенант Николай Саръев, младши лейтенант Антон Петров и редник Свилен Киров, които ще бъдат докарани с военен транспортен самолет. След церемонията ковчезите ще бъдат транспортирани до родните им места, където ще бъдат погребани с военни почести.

По-рано от пресцентъра на министерството на отбраната съобщиха, че 8 от ранените българи вече са изписани, а 12 са в средно тежко състояние и се намират в болници в Багдад, Бабил и в логистичната база в Кербала под непрекъснат лекарски контрол. Зам.министър Димитров съобщи, че още трима български военни са изписани днес от болницата в Багдад - майор Иван Тодоров Алъмов, редник Димитър Иванов Стефчев, майор Стоил Генов Чипилски.

Късно днес за Кербала заминават министъра на отбраната Николай Свинаров и шефът на Генщаба ген. Колев, заедно с 5-членен медицински екип, който да се включи в лечението на ранените българи. Освен тленните останки на петимата, на връщане може да се транспортират и част от ранените военни. Вицепремиерът Шулева допълни, че се уточнява за 10 от 12-те по-леко ранени дали да се върнат за лечение у нас с български, или с американски военен самолет.

Буш поднесе съболезнованията си на българския народ

В телефонен разговор със Симеон Сакскобургготски, президентът на САЩ Джордж Буш е изразил съболезнованията си на семействата на загиналите военнослужещи в Кербала и на българския народ, съобщи правителствената пресслужба. Буш се е интересувал и за състоянието на пострадалите при самоубийствения атентат. Американският президент е изказал благодарността си за участието на България в борбата срещу тероризма.

още

На близките на загиналите в Кербала наши военни още в понеделник ще бъдат изплатени по 1000 лв. за посрещане на най-неотложните нужди, съобщи още Лидия Шулева. От финансовото министерство ще бъдат отпуснати по 20 000 лв. на семействата на загиналите, а роднините на шестимата тежко ранени български войници ще получат по 5000 лв. Средствата са отделно от застраховките, които семействата на военните ще получат.

От КНСБ ще отпуснат стипендии за децата на загиналите, до навършване на пълнолетие.

От понеделник ще бъдат активирани и три специални телефона, на които близките на военните ни в Ирак ще могат да получават информация за тяхното състояние. За София телефонът е 92-23-011, за Карлово - 33-054, а за Казанлък телефонът ще стане известен по-късно.

Късно днес, след завръщането на премиера Сакскобургготски от чужбина, ще се състои извънредно заседание на правителството заради тежкия инцидент в Кербала.

Цистерната бомба в българския лагер е взривена дистанционно

Според подадената днес по-подробна информация за атентата, в събота около 12.45 ч. местно време два поста - 4 и 5, в района на база "Индия" са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки успешните попадения и смъртта на намиращите се в кабината нападатели, камионът-цистерна е продължил да се движи към сградата. Вероятно цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. В резултат на взрива и мощната ударна вълна се е срутила оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база "Индия".

Няма разколебаване от моя страна, няма разколебаване във втория контингент за Кербала. Чакаме по-скоро да ги сменим, за да може да разделим тежестта, заяви пред БНР подполковник Наско Люцканов, командир на втори български пехотен батальон, който ще замине за Ирак след дни.

още

Около 10 минути по-късно подобен атентат е извършен и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция. 15 минути по-късно е извършен атентат и срещу логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

Ройтерс отбелязва, че нападенията в Кербала са най-масираните, откакто бе арестуван бившия диктатор Саддам Хюсеин. Броят на жертвите нарасна на 19, след като днес в болница починаха петима от ранените иракчани. Убитите военнослежущи са 7 - петима българи и двама тайландци. Ранените военни са общо 36, а ранените иракчани - най-малко 80. Агенциите предават, че улиците на Кербала са били покрити с отломки от сгради.

От българското министерство на отбраната съобщиха, че при нападението срещу българската база нашите военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие, за да неутрализират атаката. С действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.

Засилени мерки за сигурност в Кербала

От военното министерство информираха още, че българският батальон е подсилен с подразделения от американските и полските въоръжени сили. Ген. Колев уточни, че до ротацията на батальона след 2 седмици няма да се изпращат допълнително български войници в Кербала. В момента целият български контингент е преместен в друг лагер и е събран на едно място. Някои от военнослужещите са преживели "боен стрес", но психологът на батальона и командирите им са оказали необходимата помощ, уточни ген. Колев.

Кореспондентът на румънското национално радио в Ирак съобщи от Кербала пред БНР, че e разговарял с няколко български войници и те изглеждали спокойни. "Разбира се, те са засегнати от атаките, но не са уплашени", съобщава той и допълва, че мерките за сигурност на лагера, в който е събран целия български контингент, са изключително засилени и се усеща напрежение.

В целия град са взети засилени мерки за сигурност. Полски кореспонденти от Кербала съобщават, че нощта е минала спокойно, редът бил възстановен след вчерашния хаос, подсилена е числеността на постовете, на контролните пунктове са разположени бронирани коли и танкове. Няколко основни пътища в града са блокирани, наложен е полицейски час от 21 ч. вечерта до 6 ч. сутринта.

Според Иракския преходен съвет кървавите атентати в Кербала са извършени от чужденци

Кметът на Кербала Акрам ал-Ясери нарече атентатите срещу силите на международната коалиция "терористични актове", предаде АФП, цитирана от БТА. От своя страна член на местната градска управа заяви, че Хавза (шиитска религиозна организация) не е призовавала към съпротива и че става дума за "терористичен акт", което означава, че нападенията не са дело на шиитите.

Главният секретар на МВР изпрати съболезнователна телеграма до началника на ГЩ на армията, съобщи пресцентърът на вътрешното министерство. Ген.Борисов изразява съчувствие към семействата на убитите и ранените в инцидента и се надява, че пострадалите ще се възстановят възможно най-скоро.

"Този жесток акт на насилие за сетен път доказа, че срещу злото, наречено тероризъм, трябва да се действа с твърди сили и най-безкомпромисно", посочва в телеграмата главният секретар на МВР.

Иракският Преходен управляващ съвет смята, че някои от извършителите на кървавите атентати в Кербала са чужденци. "В момента се води разследване за идентифициране на извършителите на тези атентати и ние смятаме, че някои от тях са иракчани, а други са дошли отвън", заявил говорителят на съвета, Хамил ал Кифаи.

"Това, което се случи в Кербала е престъпление, което се прибавя към поредицата от терористични престъпления, но то няма да разубеди иракчаните да възстановят страната си и да въведат демократични институции", добавил говорителят.

Участието на чужденци в атаките на иракската съпротива бе споменато и от американския генерал Марк Кимит, според когото в нападенията участват малък брой иракчани и бойци от чужбина. Международната коалиция е на мнение, че самоубйствените атентати са дело на чуждестранни бойци, докато нападенията с автоматично оръжие и гранатомети са дело на иракчани

Според Хамил ал Кифаи, атентатите в Кербала срещу многонационалната дивизия, командвана от Полша, е част от предварително обмислена офанзива, започнала с атентатите в Насирия на 12 ноември, където при нападение срещу италианския контингент бяха убити 28 души, от които 19 италианци. Това нападение, за което пое отговорност Ал Каида, бе най-кървавото срещу коалиционните сили след падането на режима на Саддам Хюсеин през април т.г.

Полският президент предупреди за "тежки седмици" в Ирак

Следващите седмици могат да бъдат "особено тежки" в Ирак, заяви снощи полският президент Александър Квашневски, коментирайки кървавите терористични акции в Кербала. "Мисля, че ние ще устоим на ударите, но трябва да сме наясно, че мисията е трудна и че са възможни жертви", подчерта Квашневски пред обществената телевизия TVP. Според него след залавянето на Саддам Хюсеин се е очаквало засилване на нападенията срещу силите на коалицията в Ирак.

Полският президент подчерта, че борбата срещу тероризма изисква много силни разузнавателни служби, но също така премахване на неговите корени, а именно бедността, неравенството, националното или социално потисничество, религиозния и политическия екстремизъм.

В същото време опозицията в Тайланд поиска изтегляне на контингента от Ирак. При нападенията в Кербала в събота загинаха и двама тайландски войници. "Смятаме, че трябва отново да изразим безпокойството си пред правителство и да попитаме дали не е време да изтеглим войниците си. Време е да обсъдим това решение", заявил по местно радио сенаторът от опозицията Краисак Чунхаван, който е председател на парламентарната комисия по външните работи. "Ние не сме готови за тази война", добавил сенаторът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?