Още един бивш сръбски военен лидер бе осъден в Хага

Още един бивш сръбски военен лидер бе осъден в Хага

Международният трибунал за военните престъпления в Хага осъди на 35 години затвор бившия сръбски бунтовнически лидер Милан Мартич за извършените от него зверства в Хърватия, предаде ББС във вторник. Мартич бе намерен за виновен по обвинения за убийството и преследването на невинни хора по времето, когато бе лидер на самопровъзгласилата се сръбска република Крайна в началото на 90-те години на миналия век.

“Той е виновен за извършено прочистване на етнически принцип, насочено срещу хора, които не са били сърби”, се казва в изявлението на съдията.

Сръбската република Крайна просъществува от 1991 до 1995 година, когато след военна офанзива на Хърватия територията бе поставена под контрола на Загреб.

Трибуналът отсъди още, че Мартич съзнателно е нагнетявал атмосфера на страх в района като публично е заявявал, че не може да гарантира сигурността на тези, които не са сърби. Той е извършил престъпления срещу “възрастни хора, задържани и цивилни”.

Сърбинът бе предаден на военния трибунал през 2002 година. Съдът в Хага чу от него как сръбските лидери по време на войните от 90-те години са смятали да създадат т.нар. “Велика Сърбия”. Тя е трябвало да включва населени със сърби територии от Хърватия и Босна и Херцеговина.

Мартич е първият лидер на Сръбска Крайна, срещу който се води процес. Другият заловен лидер на сепаратистката република Милан Бабич се призна за виновен за етническо прочистване на региона и бе осъден на 13 години затвор през 2004 година.

Военновременните лидери на босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич все още се издирват от трибунала в Хага.  

Споделяне

Още от Балкани