Още един червен министър забъркан в мегаскандала

Още един червен министър забъркан в мегаскандала

Със специални разузнавателни средства (СРС) са засечени над 87 телефонни разговора между министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов (БСП) и шефа на консултантската фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев. Това съобщи пред журналисти в четвъртък депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, докато в прокуратурата вървят разпити на бизнесмени и държавни служители, засечени да разговарят с Георгиев, който е свидетел по делото за източване на “Топлофикация - София”.

Заради изтичане на информация по това дело прокуратурата преди два дни образува досъдебно производство срещу следователката Татяна Шарланджиева и уволнената вече зам.-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова.

Сюжетът е част от мегаскандала за корупция и заплахи, избухнал между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) и директора на националното следствие Ангел Александров, които излязоха в отпуск.

Очаква се в петък Софийска градска прокуратурата да повдигне обвинение срещу Георгиев за пране на пари чрез сделки с недвижима собственост.

По неофициална информация на Mediapool в разговорите между регионалния министър и известния бизнесмен е ставало дума за различни строежи и терени, които е трябвало да минат през МРРБ.

Според Атанасов за разговорите между двамата е било известно в тесни кръгове, включително и на президента Георги Първанов. По думите му вътрешният министър Румен Петков действа избирателно, като подава към медиите информация, насочена само срещу съпартиеца му Румен Овчаров.

“Първанов е притеснен от това, че Овчаров монополизира отношенията с Русия. Със скандала президентът се е опитал да го извади от правителствената делегация в Москва”, но безуспешно, допълни Атанасов.

“Красимир Георгиев няма никакви лични отношения с Асен Гагаузов. Двамата се познават откакто Гагаузов е станал министър и са разговаряли единствено по проекта Бургас-Александруполис”, съобщиха за Mediapool в четвъртък от офиса на “Фронтиер”. Оттам допълниха, че Георгиев няма спомен да е водил разговори с министъра извън този проект. В него “Фронтиер” трябваше да се включи като съсобственик на Универсален терминал - Бургас, където бе включен без търг и конкурс от предишния кабинет, но бе изваден от сегашния.

Мотивът за разговорите бе потвърден и от Асен Гагаузов, който заяви, че  единственото основание да разговаря с представители на “Фронтиер” е било участието им в проекта за строежа на тръбата.

“Дайте да гледаме кой какво е свършил, а не кой какво е говорил. Ако питате Церовски колко пъти е разговарял с тях, сигурно ще има 800 разговора”, каза Гагаузов и заяви, че няма притеснение относно тези разговори, тъй като са били по работа. Той подчерта, че “Фронтиер” вече не е в проекта и за оставането им не са водени разговори с Георгиев, нито пък министри са лобирали фирмата да запази участието си.

Георгиев живее в Швейцария и е влязъл в болница за планирана операция. Прокуратурата заяви по-рано, че не може да го призове задочно за разпит и изрази надежда той да се завърне. Обвинението за пране на пари ще му бъде повдигнато чрез адвокат, казаха от прокуратурата. Миналата седмица адвокати на Георгиев казаха, че той е готов да съдейства на разследването, както и досега, но единственият проблем бил с операцията.

Министър Гагаузов е четвъртият намесен в скандала член на кабинета “Станишев”. До момента премиерът освободи зам.-министъра на икономиката и енергетика Корнелия Нинова (БСП) и зам.-министъра по държавната политика при бедствията и авариите Делян Пеевски (ДПС).

Според депутати СРС-тата са “негодни”

Данните от СРС-та по скандала, част от които изтекоха и в медиите, не са годни като доказателства пред съда, коментира в четвъртък пред Mediapool депутат от мнозинството, член на вътрешната парламентарна комисия.

СРС-ата са били поискани от прокурора по делото за “Топлофикация” Божидар Джамбазов и както заяви преди ден вътрешният министър Петков, са изпълнени “стриктно и в рамките на закона”.

Огромното количество събран материал от разузнавателните средства е негоден, тъй като информацията е непълна и не може да се свърже с разследваните по скандала лица, твърди депутат.

“Не е нужно да имаш хиляди страници от СРС-та, за да ги използваш, нужно е да ги сложиш както трябва и да чуеш и запишеш именно това, което можеш да използваш като доказателство. Понякога ти трябва и една дума, за да “хванеш” някого”, коментира народният представител. И допълни, че тези, които са се занимавали с послушващите устройства, изобщо не са си свършили добре работата.

Споделяне

Още по темата

Още от България