Още един човек на Ваньо Танов напусна митниците

Антоний Странджев напуска поста зам.-директор на агенция "Митници", съобщиха от агенцията в понеделник.

На 1 ноември изтече едномесечното предизвестие, което той спази, след като депозира оставката си.

Напускането на Странджев бе по негово желание, но се твърди, че е станало под натиск извън агенцията..

"През последната година разработихме по-ефективна система за оценка на риска, която вече показва резултати, положихме основите на нов начин за подбор на служители", заявява Странджев, цитиран в съобщението. "Понякога в името на успеха на започнатите от нас проекти трябва да отстъпим и да оставим други да продължат", добавя той.

Странджев постъпва в агенция "Митници" в началото на септември миналата година, когато е доведен лично от директора на ведомството Ваньо Танов. Преди това той работи 18 години в системата на службата за борба с организираната престъпност по линията на контрабандата и в биографията му са записани специализации в елитни полицейски служби по света.

Според публикации в медиите Странджев е станал жертва на конфликта между Танов и вицепремиера Цветан Цветанов. Неприязнените отношения между двамата са публична тайна и датират още от времето, когато Бойко Борисов е главен секретар на МВР. Борисов обаче държи на Танов пак по причини, свързани с времето, когато и единият, и другият са в системата на вътрешното министерство.

Твърди се, че формалният повод е акция на ГДБОП през пролетта на Кулата срещу контрабанден канал със замесени в него митничари и гранични полицаи, която била провалена от Странджев. От МВР твърдят, че това е станало нарочно, от митниците - че е станало объркване, защото и техни хора са работели по друг канал на същото място.

След този случай Странджев е нарочен за махане, излиза в продължителна отпуска и преди месец подава предизвестие за напускане.

Така на практика изолацията на Ваньо Танов в митниците се засилва още повече, след като доведените от него хора по един или друг начин бяха махнати. Танов не се ползва с популярност сред митническите служители, които го приемат като чужд на системата.

Като тежък проблем за митниците остава ниската събираемост на акцизите, особено при цигарите, нещо, което се признава от директора на митниците.

Споделяне

Още от България