Още един данъчен инспектор пребит в София

Данъчният инспектор Александър Георгиев от "Оперативен контрол" е бил пребит с арматурно желязо в неделя вечерта в София. За инцидента съобщи финансовият министър Милен Велчев.

Георгиев работи по едни от най-рисковите случаи в звеното за оперативен контрол на софийската данъчна дирекция - проверки на цигари и алкохол, на компакт дискове.

Нападението е станало в неделя около 22 ч. Непознат мъж позвънил на вратата на дома му и под предлог, че неволно е ударил колата на Георгиев, извел данъчния от жилището. После внезапно се нахвърлил върху него и му нанесъл жесток побой с арматурно желязо, след което побягнал.

С множество наранявания по главата, Александър Георгиев е бил откаран в "Пирогов", където му е оказана лекарска помощ и е изписан.

Полицията ще разпита представители на фирми, по които е работил пребития Георгиев, съобщи вътрешният министър Георги Петканов след среща заради случая с министъра на финансите Милен Велчев и главния данъчен директор Николай Попов, предаде БНР.

Според Петканов по-важното е не да се задържи физическият извършител, а да се разбере кой го е изпратил да пребие Александър Георгиев.

Според Попов нападателят е бил особено нагъл. "В рамките на един месец това е четвърти случай на грубо оказване на натиск върху данъчни инспектори. Престъпниците стават все по-нагли. Вече не използват тъмнината за свое прикритие и не смятат за нужно да крият лицата си. Фактът, че до момента няма наказани за побой над данъчен служител, кара престъпниците да се чувстват недосегаеми, а действията им ненаказуеми", заяви след срещата главният данъчен директор Попов.

По повод инцидента Велчев припомни настояването си да се изравни статута на данъчните и митническите органи с този на МВР и съдебните служители.

"Аз настоявам незабавно да бъдат разкрити и осъдени извършителите на това и на предишни нападения, а НС да приеме час по-скоро поправките в Наказателния кодекс, които да изравнят статута на данъчните и митническите органи с този на МВР и съдебните служители," заяви финансовият министър.

Велчев подчерта, че насилието над данъчните инспектори трябва да спре. Според него, ако не бъдат предприети мерки срещу подобни нападения, не може да се очаква данъчната администрация да заработи по-добре. "От тези които се очаква да упражнят правосъдие срещу тези престъпници, често се чуват искания за повече бюджетно финансиране. Но трябва да е ясно, че това ще е възможно, ако бъдат адекватно защитени физически данъчните служители", смята Велчев.

Споделяне

Още от България