Още един ден ученическа ваканция в София

Пропуснатото няма да се отучва между сроковете

Още един ден ученическа ваканция в София

Ваканцията на учениците в София се удължава с още един ден и срядата учебните заведения също ще останат затворени. Причината е, че в над 70% от училищата на територията на Столична община все още цялостно или частично не е постигната необходимата температура за провеждане на учебни занятия.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи в профила си във Фейсбук, че в голяма част от училищата на по-високите етажи и в северните или северозападните крила от сградите температурите са под нормите. Според изискванията на Столичната здравна инспекция за провеждане на учебен процес в училищата е нужно температурата в стаите да бъде над 18 градуса.

Замерванията продължават и очакванията са до четвъртък нужните температури да бъдат постигнати.

12 януари (четвъртък) ще е учебен ден, като в правомощията на директорите е да вземат решения за режима на работа в конкретното училище.

Проблемът със затоплянето на стаите идва от това, че по време на ваканцията отоплението е било намалено до минимум и отнема повече време температурата да бъде възстановена. Не е ясно защо преди края на ваканцията не е започнало затопляне на помещенията.

“Съжалявам за неудобството за родителите, но здравето на децата е на първо място. При тази ситуация, при липсата на цялостно решение, рискуваме в утрешния ден след като децата отидат на училище, малко след това да бъдат освободени от занятия, което би създало допълнителни затруднения“, коментира Фандъкова.

Тя се обръща и към учениците, че “класните и контролните са неизбежни, затова използвайте свободните дни да се подготвите добре за тях“.

Във вторник училищата в 238 общини остават затворени заради грипа и студеното време. Срядата освен в София е обявена за неучебна и в училищата в областите Бургас, Мотана, Пазарджик, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол. Няма да се учи общо в 178 общини заради влошените метеорологични условия и високата грипна заболеваемост.

Извънредната ваканция на учениците заради лошото време няма да се отучва между първия и втория срок, съобщиха от образователното министерство. Графикът на МОН предвижда учениците да излязат отново във ваканция от 4 до 8 февруари включително.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов заяви във вторник, че няма нужда от отучване и няма да има преструктуриране на учебното съдържание, макар че зимната ваканция е удължена с около седмица.

Споделяне

Още от България