Още един експремиер на Пакистан се върна от изгнание

Още един експремиер на Пакистан се върна от изгнание

Бившият пакистански премиер Наваз Шариф, който бе отстранен чрез военен преврат  през 1999 г. от сегашния президент на страната Первез Мушараф, се завърна в родината си след осемгодишно изгнание, предадоха световните агенции.

В неделя Шариф се върна от Саудитска Арабия, като на летището в Лахор го чакаха около 2 хиляди привърженици. Те го посрещнаха с викове "Лъвът се върна", успяха да преодолеят полицейските заграждения, намиращи се на аеропорта, и понесоха Шариф на ръце до бронирания мерцедес, осигурен му от саудитския крал Абдула.

В интервю по телефона за ББС Шариф заями, че ще работи за възстановяването на демокрацицята в Пакистан, където продължава да действа извънредното положение, въведено от Мушараф в началото на ноември.

"Ние искаме демокрация и нищо друго", казва Шариф. Той допълва, че се е върнал за да играе своята роля ида даде усилията си за освобождаването на страната от диктаторския режим.

Шариф се опита да се върне  в Пакистан през септември, но тогава практически веднага след приземяването си бившият премиер бе депортиран в Саудитска Арабия. Този път му бе разрешено да се върне в родината си, защото е постигнато  взаимно разбирателство свластите.

Връщайки се в Пакистан, Шариф може да подаде документи за участие в парламентарните избори на страната, които са насрочени за 8 януари 2008 г. Бившата пакистанска министър-председателка Беназир Бхуто направи това в неделя   , като се регистрира в окръг Карачи като кандидат за предстоящия вот, предаде ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?