Още един футболен бос прострелян на пътя

Още един футболен бос прострелян на пътя

Общинският съветник от "Атака" в Самоков и президент на футболния клуб ”Рилски спортист” Юри Галев е бил прострелян с пет куршума около 5.00 ч. в неделя сутринта на пътя между курорта "Боровец" и с. Бели Искър, съобщиха от МВР.

По първоначални данни по автомобила, с който се е придвижвал пострадалият, е стреляно с автомат "Калашников". Стрелецът е бил залегнал в храстите до пътя и след това е изчезнал в гората. Тъй като покушението е било извършено на около два километра от селото, жителите му не са чули нищо. По техни свидетелства те са разбрали за случилото се, когато колата с надупчени гуми е пристигнала в селото и самият Галев се обадил и поискал помощ. 

Юри Галев е бил откаран в "Пирогов" с рани в коремната област и крайниците. Той е в тежко състояние с опасност за живота, направени са му операции. При нападението е ранен и човекът, който е шофирал, но той е извън опасност. Първите данни за шофьора са, че той е барман в заведението, където е бил Галев, и както често е ставало, го е откарвал вкъщи със собствената му кола, когато е бил пийнал.

Според жителите на селото Галев нямал охрана, къщата му също не била охранявана, което показвало, че въпреки шумната си слава на скандалджия и побойник, не се страхувал от врагове.  

В ранния следобед пътят Боровец - с. Бели Искър остана затворен. Към обед криминалисти изнършваха повторен оглед на мястото на покушението. В Районното полицейско управление - Самоков се правеше и пореден оглед на автомобила, с който е пътувал Юри Галев. Работата по случая продължава, поясняват от МВР.

Това е вторият опит за покушение срещу Галев в последно време. На 9 февруари 2009 година все още неизвестни нападатели бяха избрали същото шосе да стрелят по него и брат му, но тогава Юри Галев се размина невредим.

Покушението срещу Юри Галев идва след тригодишно затишие на стрелбата срещу футболни босове. За последното през май 2007 година президентът на Академик (София) и съпруг на Весела Лечева (тогава шеф на ДАМС) Манол Велев бе показно прострелян в главата пред офиса си в София.

Десет дни преди това бе убит президентът на Локомотив (Пловдив) Александър Тасев. Две години по-рано бе убит шефът а на ВИС-2 и предшественик на Тасев на този пост Георги Илиев. Президентът на ЦСКА и собственик на Мултигруп Илия Павлов бе убит през 2003 година. Покушения за извършени и срещу трима души от управата на Славия, които са били на ръководни позиции в СИК. От 1995 година досега има общо 12 убийства на съмнителни бизнесмени, свързани с българския футбол. Нито едно не е разкрито.

За последните 20 години до момента на това покушение около Юри Галев витаеше аурата на недосегаемостта. Безпроблемното му съжителство с полицията създаваше впечатление, че той нещо като неформален ”кмет” на Самоков и покрайнините. 

Кариерата му започва като ”олимпийска надежда” в школата по борба на ЦСКА, където си създава дълготрайна вражда с вече покойния Георги Илиев. В средата на 90-те двамата си организират боеве по столичните дискотеки в опит да се реши кой е по-голям.

Последният инцидент около общинския съветник от ”Атака” бе на 1 февруари тази година, когато бе арестуван заедно със сина си и други двама души за нанесен побой върху служители на лифтовете в к.к. ”Боровец”. Причината за конфликта била, че двете момчета не пожелали да ги пуснат да се повозят без пари. Този инцидент принуди вътрешният министър да разпореди проверка на полицията в Самоков.

В медийното пространство Галев влизаше основно заради нападенията си над съдии. Въпреки честите публични шамаросвания срещу реферите и някои играчи, по необясними обстоятелства той продължаваше да бъде на свобода. Твърденията му за корупция във футбола също не бяха разследвани.

Един от първите инциденти, в които той се замесва, датира от 1995 година, когато по време на празненство в ресторанта на хотел ”Рила” в Боровец Галев и компания започват безразборна стрелба. Месец по-късно Галев и хората му отново стрелят, този път престрелката е с Косьо Самоковеца и десетина негови човека.

Мястото на стрелбата е кръчмата в родното село на Галев Бели Искър. При стрелбата на 10 юни, в която са използвани пушки-помпи, автомати и пистолети, са ранени един жител на селото, сервитьорката и подполковник от местното РПУ-Самоков.

Същата година той успява да скочи да Монтана, където заедно с ”хората си” си спретват масов въргал. До 2000-та година барът на хотел ”Рила” продължаваше да бъде периодично опустошаван от Галев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?