Още един генерал от екипа на Първанов ще получи от ГЕРБ назначение зад граница

Още един генерал от екипа на предишния президент Георги Първанов ще бъде назначен на служба зад граница от правителството на ГЕРБ. Както съобщава в. "Преса" в четвъртък, съветникът на Първанов по военната сигурност контраадмирал Николай Николов ще замине за военен аташе в Лондон.

Това назначение трябва ще стане със санкцията на военния министър Аню Ангелов.

Правителството вече предложи, а президентът одобри за посланик в Холандия началника на кабинета на Първанов и бивш шеф на Генералния щаб Никола Колев. Това стана въпреки обтегнатите отношения между Първанов и военния министър Аню Ангелов, който неведнъж се оплакваше от съветниците по военните въпроси на предишния президент.

Интересна предистория имат и отношенията между Аню Ангелов и Николай Николов. Ангелов отказа да предложи за повишение в длъжност вицеадмирал Николов и Първанов блокира висшите назначения в армията, които се извършват по предложение на правителството и с указ на президента. След това последваха още скандали между Ангелов и Първанов.

След като новият президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност през януари, той освободи Николов.

Военните аташета са представители на министъра на отбраната и са към служба “Военна информация" в министерството. Шефът на военното разузнаване Веселин Иванов засега отказва коментар във връзка с бъдещото назначение на Николов в Лондон.

В миналото военно аташе в Лондон е бил сегашният министър Аню Ангелов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?