Още един кандидат за лидер на британската Лейбъристка партия

Джереми Корбин получи автоматичното право да участва в изборите за партиен лидер

Оуен Смит

Британският опозиционен депутат Оуен Смит заяви, че ще се бори с Джереми Корбин за лидерския пост на партията, предаде Ройтерс. Депутатката Анджела Игъл вече обяви официално кандидатурата си.

"Джереми е добър човек с добри лейбъристки ценности, но не е лидер, който може да ни поведе към избори и да ги спечели", каза Смит по радио Би Би Си в сряда.

Аз имам радикална и разумна политическа програма, която искам да изложа пред нашите членове. Искам да изложа моите аргументи, за да ги убедя, че съм способен да бъда следващия лидер, но не само на Лейбъристката партия, а и следващия лейбъристки премиер, каза Смит, бивш министър на труда и пенсиите в кабинета в сянка.

Партията е погълната от ожесточена вътрешна борба за власт между поддръжниците на Корбин в широката членска маса и партийните депутати, мнозинството от които отхвърлиха неговото лидерство след вота за напускане на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Оуен каза, че се е надявал ситуацията да се реши без вредното по думите му състезание за лидерския пост, разединяващо партията, но въпреки че имал три срещи с Корбин, не успял да го убеди да избере алтернативен път. Някои депутати се опасяват, че ако има двама съперници на Корбин, това намалява шансовете за свалянето му, разделяйки подкрепата на партийните членове, желаещи промяна. Ако Корбин, който запазва силна подкрепа сред по-ляво настроените редови членове, бъде преизбран, партията може да се разцепи.

Смит заяви, че не желае разцепване на партията и ще се подчини на резултата от изборите. "Ще постъпя почтено и накрая ще застана зад този, който бъде избран за лидер, който и да е той, но се надявам и очаквам да съм аз", каза той.

Междувременно самият Джереми Корбин спечели ключова победа срещу критиците в лагера си след решение на изпълнителния комитет на партията той да се яви автоматично на изборите за партиен водач.

Това означава, че няма да е необходимо Корбин да си осигури подкрепата на 20 процента от депутатите лейбъристи в британския парламент и европарламента, за да се състезава на изборите, което щеше да е особено трудно, тъй като мнозинството от съпартийците му са против него.

След няколкочасови разпалени дискусии във вторник вечер в лондонската централа на Лейбъристката партия членовете на изпълкома гласуваха с 18 на 14 гласа в подкрепа на автоматичната кандидатура на Корбин. Той изрази задоволство от решението и обеща да води кампания, базирана върху всички важни теми за партията.

Триумфално избран от привържениците си през септември миналата година, Джереми Корбин така и не успя да се наложи сред повечето кадри на партията, според които той води твърде лява политика и е неспособен да спечели парламентарни избори.

След референдума за Брекзит критиците му станаха двойно повече, 172-ма лейбъристки депутати му гласуваха недоверие, а две трети от кабинета му в сянка подадоха оставка.

В понеделник депутатката Анджела Игъл обяви официално, че ще се съревновава с Корбин за ръководния партиен пост.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?