Oще един кораб с осем българи на борда в плен на сомалийски пирати

Oще един кораб с осем българи на борда в плен на сомалийски пирати

Нов кораб с осем български моряци в екипажа е бил отвлечен от сомалийски пирати. Автомобиловозът "Ейшън Глори" с 25 души на борда е бил похитен в петък вечерта.

Българските моряци са наети от варненското представителство на фирма "Зодиак". Чрез нея са заминали и петимата български моряци в екипажа на британския танкер "Сейнт Джеймс парк", похитен по-рано тази седмица.

Продан Раданов, управител на "Зодиак" - Варна, съобщи, че корабът "Ейшън Глори" е бил отвлечен на 620 мили от сомалийския бряг и няма информация за пострадали при нападение. Все още не са започнали преговори за освобождаването му.

Говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Драговест Горанов заяви, че кризисният щаб във ведомството поддържа връзка с оперативното командване на въоръжените сили на Европейския съюз - мисия "Аталанта" и с българското посолство в Лондон, където е и седалището на фирмата "Зодиак Меритайм", съдействала при наемането на моряците.

Раданов съобщи, че отвлеченият по-рано танкер "Сейнт Джеймс Парк" е на котва край източното крайбрежие на Сомалия. Руският капитан Виктор Кривенко се е обадил на семейството си и е съобщил, че всички на борда са добре, имат вода и храна и пиратите се отнасят добре с тях.

През април корабът "Malaspina Castle” с 16 български моряци на борда бе отвлечен от сомалийски пирати в Аденския залив.

Освен 16-те българи, на борда на кораба имаше руснаци, украинци и филипинци. След продължили около месец преговори и плащането на откуп, заложниците бяха освободени.

Споделяне

Още по темата

Още от България