След съдия Петя Крънчева

Още един магистрат от СГС "антидатира" дела

Румяна Ченалова. Сн.: БГНЕС

Съдията от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова е сложила невярна дата на постановено от нея дело и така е станала причина подсъдим да седи една година в затвора. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС), обявено миналата седмица, съобщава „Дневник“.

Действието се развива в далечната 1997 г., когато две момичета са отвлечени в заведение и след това изнасилени. Полицията разследва случая цели осем години, а прокуратурата внася делото в съда през 2005 г. До присъда се стига през 2010 г., когато Софийският районен съд осъжда на по осем години четирима подсъдими за случая.

Те пускат жалба до СГС, като делото е разпределено на съдия-докладчик Румяна Ченалова.  Решено през юни 2011 г., но самото решение се появява четири месеца по-късно - през октомври. За трима от подсъдимите ефективното наказание става условно. За четвъртия подсъдим - Д.Н. присъдата е намалена от осем на четири години, но остава ефективна. Тъй като решението на градския съд е окончателно, присъдата влиза в сила, а осъденият Д.Н. влиза в затвора.

Той подава искане до ВКС, в което обявява, че наложеното му наказание е "явно несправедливо" при сравнение с тези на останалите, защото за разлика от тях не е участвал в отвличането, а към момента на деянието е бил с чисто съдебно минало. Затова осъденият иска производството да бъде възобновено и да бъде осъден условно.

В края на декември 2011 г. Д.Н. подава молба до ВКС за възобновяване на производството, но четири месеца по-късно - март тази година председателят на Първо наказателно отделение на ВКС отвхърля молбата му с мотива, че жалбата му е подадена извън срок - според датата, която носи решението, то е обявено през юни, а срокът за подаване на жалба, който е шестмесечен, е изтекъл.  

Д.Н. подава втора жалба, в която се посочва, че решението на СГС е обявено на 10 октомври 2011 г., а не през юни, както пише на съдебния акт. Този път ВКС уважава молбата му:

"В тази връзка е изискано ксерокопие от срочната книга на СГС, от която е видно, че решението по настоящото дело № 991/07.07.11 г. /на самото решение е 07.06.11 г./ е обявено на 10.10.11 г. Казано по друг начин, отбелязаната на съдебния акт дата не съвпада с тази на фактическо предаване на делото в деловодството на НО на СГС. Тя се установява като 10.10.11 г. и според последната страница на въззивното производство, с която делото е приключено деловодно."

Практиката съдии да "антидатират" придоби известност след като стана ясно, че заместник-председателката на СГС и ръководителката на наказателната колегия на съда Петя Крънчева е антидатирала поне пет решения. По този начин е било прикрито забавяне в постановяване на съдебните актове между 3 месеца и над 1 година. През лятото прокуратурата отказа да образува проверка по случая, като каза, че ще изчака проверката на Инспектората към ВСС.

Както Петя Крънева, така Румяна Ченалова е от близкото обкръжение на председателката на СГС Владимира Янева. Ченалова е съдия докладчик по делото срещу Алексей Петров – „Октопод“. Две нейни решения предизвикаха коментари - оправдателната присъда по делото за убийство пред дискотека „Соло“ , която беше подписана с особено мнение от един от членовете на състава, както и оправдателната присъда на Валентин Димитров (бивш изп. директор на Топлофикация-София). По делото срещу Димитров, Ченалова беше бавила делото с три години, когато беше събирала ненужни доказателства за да го върне в крайна сметка на прокуратурата.

Тази година съдия Ченалова беше "прехвърлена" в търговското отделение на СГС, където според адвокати също се отличава със спорни съдебни актове

Пред „Дневник“ председателят на СГС Владимира Янева обяснява, че по случая ще бъде направена проверка и ще бъдат изискани обяснения от съдията.

Споделяне

Още по темата

Още от България