Още един министър на Станишев с обвинение

Още един министър на Станишев с обвинение

Бившият военен министър Николай Цонев в петък се сдоби с две обвинения. Софийската градска прокуратура го обвинява в сключването на неизгодни договори за купуване на американска поточна линия за строителство на хангари, складове и казармени помещения и за доставка и съхранение на хранителни продукти. Военната прокуратура пък е повдигнала обвинение срещу него по дело отпреди години за сключване на договори за закупуване на самолетни части в качеството му на бивш управител на "Снабдяване и търговия" ЕООД към МО.

В петък Николай Цонев бе разпитан в Национална следствена служба. Наложена му е парична гаранция от 5000 лева по първото обвинение и 10 000 лева по второто.

Според Софийската градска прокуратура Цонев е нарушил служебните си задължения като министър на отбраната в периода февруари 2009 г. – юни 2009 г. и е разпоредил сключване на договори за доставка на производствена линия за метални конструкции UBM от “MIC INDUSTRIES” САЩ с цел да набави за представителя на дружеството и самото дружество имотна облага.

Прокуратурата твърди, че от това са настъпили значителни вредни последици за Министерството на отбраната - 12 900 000 лв. имуществени вреди. Нанесени са и неимуществени вреди, които се изразяват в нарушаване плана за бойната подготовка на Българската армия, преустановяване тренировъчния процес със самолет Ан 26 и самолет L – 410 поради неосигурени средства за провеждане на планов ремонт, тъй като средствата за закупуването на линията са били отклонени от бюджета на ВВС.

Поточната линия все още обаче не е на разположение на Министерството на отбраната. Според новия министър Николай Младенов поточната линия на стойност 10 млн. лева е на пристанище Варна, но МО не може да я получи, защото трябва да плати за нея 2 млн. лв. ДДС. Обществената поръчка за нея е била проведена с един единствен участник.

Според новото ръководство на министерството линията е абсолютно ненужна за БА, но Цонев твърди, че с такава машина разполагат армиите на десетки страни, а в американската армия има 200 такива съоръжения. Според него покупката е направена с докладна на Генералния щаб.

Второто обвинение е по едно от трите дела, които бяха възобновени срещу Николай Цонев, които според инспектората на ВКС са спрени в периода 2001 – 2003 година от военни прокурори без достатъчно основания. Конкретното дело касае закупуването на части за самолети, съобщиха от военната прокуратурата.

Тези дела срещу Цонев са от времето, в които той бе шеф на "Снабдяване и търговия" ЕООД и на дирекция "Управление на доставките" в министерството. Предмет на разследванията са сключени неизгодни договори с различни български и чуждестранни фирми за доставки и съхранение на хранителни продукти, на техническо имущество и резервни части за нуждите на Българската армия. В резултат на тези договори според обвинителите под пагон са нанесени щети на МО за около 1 млн. лева и 143 хиляди щатски долара.

Цонев е вторият министър от кабинета "Станишев", който става клиент на прокуратурата след колегата му Валери Цветанов (ДПС), бивш министър на земеделието. От депутатските си имунитети по искане на прокуратурата вече се отказаха самия Сергей Станишев и Емилия Масларов (БСП), бивш социален министър.

Споделяне

Още от България