Още един митрополит призна избора на Кирил Варненски за наместник-председател на БПЦ

Митрополит Йосиф

Американският и австралийски митрополит Йосиф признава избора на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за наместник-предстоятел на Българската православна църква (БПЦ). Това става ясно от писмо, което Йосиф е изпратил до Светия синод. предаде БНР.

Така митрополитите, които подкрепят избора на Кирил за наместник-председател на църквата до избора на нов патриарх, стават деветима. В "опозиция" остават четиримата митрополити - Пловдивският Николай, Великотърновският Григорий, Врачанският Калиник и Плевенският Игнатий. Четиримата не са съгласни с избора на Кирил и го подлагат на съмнение за неговата легитимност.

Американският митрополит Йосиф и Западноевропейският Симеон са в чужбина и отсъстваха от заседанията на Синода след смъртта на патриарх Максим. Симеон е продължително болен и от дълго време не взема активно участие в църковния живот в България.

До дни, както вече се чу, митрополит Йосиф ще се завърне в България, за да вземе участие в зимната сесия на Светия синод.

Отсъствието на четиримата владици от заседанията на Синода не е разрешено от устава на църквата и се очаква постепенно те да започнат да се завръщат към синодалния живот.

Митрополит Йосиф е единственият от висшите духовници в БПЦ, който не само призна своето сътрудничество с Държавна сигурност, но преди три години изпрати отворено писмо с извинение към българския народ. Той предложи и оставката си на синода, но тя бе отхвърлена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?