Още един приближен на Путин влиза в "черния списък" на ЕС

Официалният вестник на Европейския съюз публикува имената на 13 души и двете енергийни компании, които бяха включени от външните министри на ЕС в разширения списък със санкции срещу Русия заради украинската криза. В "черния списък" фигурира първият заместник-ръководител на администрацията на руския президент, Вячеслав Володин, смятан за архитекта на антизападните мерки, приемани от Кремъл от две години. Володин отговаря също за политическата интеграция на анексирания от Руската федерация украински полуостров Крим, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Сред останалите имена в списъка са командващият руските Въздушнодесантни войски генерал Владимир Шаманов, председателят на комитета на Държавната дума по конституционното законодателство Владимир Плигин, и.д. началник на Федералната имиграционна служба на Русия за Република Крим Пьотр Ярош, и.д. началник Федералната имиграционна служба на Русия в Севастопол Олег Козюра, прокурорът от Крим Наталия Поклонская и и.д. прокурор от Севастопол Игор Шевченко.

В "черния списък" са включени също сепаратистки лидери от Източна Украйна, сред които "народният кмет" на Славянск Вячеслав Пономарьов. Фигурират също началникът на Централната избирателна комисия в самопровъзгласената Донецка народна република Роман Лягин, началникът на ЦИК в Луганск Александър Малихин, както и депутатът от Върховната рада на Украйна Олег Царев.

За първи път от началото на украинската криза ЕС наложи санкции на две енергийни компании, базирани в Крим: "Черноморскнефтегаз", която вече е обект на американски санкции, и "Феодосия". Евросъюзът реши да замрази европейските активи на тези компании, които бяха национализирани от Русия след анексирането на Крим.

С новите имена "черният списък" за Русия вече включва 61 души. Над една трета от тях са граждани на Украйна, представители на опозиционни на киевските власти региони, които ЕС наравно с руснаците обвинява в подкопаване на териториалната цялост на Украйна. На всички тях е забранено, до ноември т.г., да влизат на територията на страни членки на ЕС, а авоарите им в европейски банки подлежат на замразяване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа