Още един психолог ще замине при рейнджърите ни в Кербала

В българския батальон в Кербала ще бъде изпратен още един психолог, съобщи пред журналисти военният министър Николай Свинаров. С него психолозите ще станат трима, каза министърът, който днес се завърне от посещение във Франция.

По повод вчерашното съобщение за подадени 43-44 рапорта за предсрочно завръщане от Кербала на наши рейнджъри, Свинаров коментира, че този процес за отказ от мисията в Ирак не е само проблем на Министерството на отбраната, а така също на анализ на цялостното участие и подход към подобни операции.

След сблъсъците през април в Кербала между коалиционните сили и шиитските милиции на Садр шестима наши рейнджъри бяха върнати за лечение с диагноза "боен стрес" по предложение на командирите си и специалната комисия в батальона.

Военният министър каза, че може да бъде организирана ротация на контингента на четири месеца, ако се прецени и бъде взето такова решение. След среща с рейнджърите ни в Кербала президентът Георги Първанов предложи шестмесечната мисия да бъде съкратена, защото на третия-четвъртия месец психическите сили на бойците ни се изчерпвали.

Въпрос за ротацията ще се коментира във външнополитическата комисия и в пленарната зала през следващата седмица, когато се очаква парламентът да гледа на първо четене промените в закона за въоръжените сили. При такъв вариант за България операцията не би се оскъпила значително, защото цялостната логистика се финансира и извършва от САЩ, посочи министърът.

В отговор на въпрос за преместване на батальона, за което също настоява президентът, Свинаров каза, че едва ли преди края на годината ще има необходимост от изнасяне на българския контингент от Кербала. Ситуацията е динамична, подготвят се бази, има забавяне и не е сигурно дали те ще са готови до октомври, каза министърът. В държава като Ирак строителството не е лесно, добави той.

В Ирак президентът постави пред американци и поляци въпроса и за подобряване на оборудването на рейнджърите ни. Министър Свинаров посочи днес, че джиповете УАЗ не са бронирани и не могат да гарантират сигурността, при индивидуалната екипировка също продължава да има проблеми - например сигурните, но тежки бронежилетки. Свинаров каза, че американските бронежилетки не са минали сертификация по българските изисквания, защото са по-лесно пробиваеми от близки разстояния. По думите му има варианти за решаването на този проблем.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: