Още един румънски министър е осъден на затвор за корупция

Елена Удря, снимка БГНЕС

Румънският съд осъди на шест години затвор за корупция бившия министър на регионалното развитие и туризма на Румъния Елена Удря, съобщи БТА. Присъдата е произнесена т.нар. дело "Гала вечер Буте" и все още не е окончателна.

Тя бе изправена пред съда заради сключен през 2011 г. договор между министерството на туризма и фирма на тогавашния шеф на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа. Обект на договора било рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния боксьор и световния шампион Лучиян Буте.

Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства. Министърката беше арестувана през февруари 2015 г. и остана зад решетките два месеца. Делото бе внесено в съда през април същата година.

По същото дело бившият председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа беше осъден на пет години затвор, а бившият министър на икономиката Йон Аритон беше оправдан.

43-годишната Елена Удря беше и кандидат на президентските избори през ноември 2014 година. Тя стана известна в страната благодарение на близките си връзки с бившия президент Траян Бъсеску. За кратко Удря беше лидер на неговата "Партия Народно движение".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?