Още един руски депутат замесен в бизнес афери в България

Съпартиец на изгонения от Думата Генадий Гудков работел по същата схема с български партньори

Алексей Чепа

Депутатът от Руската дума от опозиционната партия "Справедлива Русия" Алексей Чепа също е въртял бизнес с партньори в България по подобие на съпартиеца си Генадий Гудков, който бе отстранен от Думата миналата седмица именно заради бизнеса си в разрез със статута му на депутат. Това разкри сайтът за разследвания "Биволъ", който е направил собствено проучване.

Според проучването Алексей Чепа е бил съдружник в България със служителя от Управление по научно-техническо разузнаване към Първо главно управление на ДС и племенник на Тодор Живков - Огнян Станев Бозаров. Самият Чепа, както и Гудков са свързани с КГБ. По признанията на Гудков той е бил полковник от КГБ, а Чепа по неофициална информация е бил сътрудник на военното разузнаване.

"Биволъ" проследява "българската връзка" на Чепа от участието му в предаване по руската телевизия "Россия1" от юни миналата година. Там той се представя като "председател на съвета на директорите на групата компании "Емералд", управляваща луксозния комплекс "Емералд Бийч Ризорт" в Равда на нашето Черноморие.

Българският сайт научава още, че управляващите в комплекса са "Бозаров, Андронов и Чепа". Алексей Чепа е и "един от инвеститорите в новото строителство".

"Биволъ" разкрива кой е Огнян Бозаров. Той е посочен като основно действащо лице в проекта "Нева" на Управление научно-техническо разузнаване към ПГУ и свързания с него проект "Монблан", през който са източени и са потънали в неизвестни джобове стотици милиони долари чрез създаването през 1987 г. на сложна мрежа от десетки задгранични дружества.

Схемата на "инвестициите" в български курортни имоти, използвана от Генадий Гудков и тандемът Бозаров - Чепа е една и съща, показва разследването на "Биволъ". Офшорни дружества кредитират български предприемач с пари с неясен произход. Имотите се продават в брой, като печалбата влиза отново в офшорна фирма. Вариант на схемата е офшорката кредитор да придобие имотите на предприемача като апортира в капитала неговия дълг.

В случая с "Емералд" първоначалната "инвестиция" минава през българската фирма "Пайонир Девелъпмънт" ЕООД с управител латвиецът Юрий Янушкевич, която е собственост на кипърската офшорка "Амерсиус Холдингс Лимитед".

През 2004 г. фирмата се сдобива с 39 декара на брега на морето до Равда за около 2 млн евро и започва мащабен строителен проект - петзвезден луксозен комлекс "Емералд Бийч Ризорт" със 783 апартамента. Апартаментите са продадени в хода на строителството на богати руснаци, сред които и звездите - Филип Киркоров (14 апартамента) и Лолита Милявская.

"Емералд Бийч Ризорт" е открит тържествено през юни 2008. За цената му може да се съди от оценката на вещи лица за апорта на "Пайонир Девелъпмънт" в капитала на фирмата "Емералд Хоспиталити", стопанисваща комплекса. Според експертизата непаричните активи - земя, апартаменти, ресторанти, басейни и обзавеждане, възлизат на 22 426 757 лв. Владенията на "Пайонир" са 20% от комплекса, 75% от имотите са на руснаци и още 5% на граждани от ЕС.

Апартаментите са се продавали кеш в офисите на "Пайонир" в Москва, Санкт-Петербург и Вилнюс. "Заблуждаваха ни, че според данъчните правила в България имотите трябва да се декларират по данъчна оценка" - разказват собственици, пожелали анонимност. Според тях в предварителните договори е вписвана реалната цена - от 1500 до 3000 евро на квадрат, но в нотариалните актове фигурира само 50% от стойността. Разликата не влиза в отчетите на "Пайонир Девелъпмънт", продължава разследването.

Третият етап от строежа започва през 2011 г. и трябва да завърши през 2013 г., както твърди тогавашният "инвеститор", а сега депутат Алексей Чепа в руското телевизионно предаване. Изпълнител обаче е друга фирма: "Емералд Пропърти Мениджмънт", създадена на 24.03.2006 г. от Юрий Янушкович с капитал 5000 лв. През 2007 г. фирмата е кредитирана с 10 млн евро от бахамската офшорка "Спейд Бизнес" и с 500 000 евро от кипърската "Сайформ Инвестмънт Лимитед". В края на 2010 двете офшорки придобиват изцяло капитала на дружеството. Според руснаци, имащи имоти в "Емералд", които са проучили собствеността на офшорките, зад "Спейд Бизнес" стои самият Чепа, а "Сайформ" прикрива Бозаров.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?