Още един смъртен случай от грип, обявена е епидемия в 12 региона

Доказаните смъртни случаи от грип в страната вече са четири, съобщиха във вторник от Министерството на здравеопазването. Последният е от 30 октомври, когато в МБАЛ Враца е починала жена на 35 години. Причина за фаталния изход е утежненото състояние на пациентката и късно потърсената медицинска помощ. Жената е била с тежка анемия, цироза и хипопротеинемия, в състояние на кахексия или недохранване, следствие на тежки и продължителни диети. За няколко месеца пациентката е отслабнала с повече от 20 килограма.

По информация от министерството жената е потърсила лекарска помощ, след като 10 дни се е самолекувала при 38 градуса температура.

В 12 региона на страната е обявена грипна епидемияТова са областите Търговище, Ямбол, Стара Загора, Габрово, Бургас и Силистра и общините Никопол, Самоков, Варна, Шумен, Ловеч, Враца.

В София няма обявена грипна епидемия, но стойностите на заболеваемостта се покачват. Въпреки това ще бъдат затворени 15 училища, в които процентът на отсъстващите ученици е над 30.

"Опасността за зараза от новия грипен вирус A H1N1 е най-голяма при малките деца", обясни д-р Атанас Мангъров от Детската инфекциозна болница в София, цитиран от БНР.

По думите на Мангъров опасността от зараза е най-ниска за децата в месечна възраст и най-висока за децата на три, четири и петгодишна възраст.

Той допълни, че противовирусните препарати не са панацея и тяхното приемане е свързано с куп странични действия и би трябвало да бъде запазено само за случаи, които са действително тежки или при които се очаква по-тежко протичане.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?