Още един университет се появи на картата на България

Още един университет се появи на картата на България

Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) - София, някогашен полувисш институт по библиотечно дело, се преобразува в университет, реши в сряда парламентът.

Така ще се постигне по-пълно съответствие с разширения предмет на дейност на висшето учебно заведение и по-високото качество на преподаването и изследователска дейност, се посочва в мотивите на Министерския съвет, който одобри предложението за преобразуването преди месец.

Предложението е изготвено по искане на академичното ръководство на висшето училище и въз основа на положително оценени проекти от Националната агенция за оценяване и акредитация, включващи и откриване на обучение по специалности от професионално направление "Информатика и компютърни науки", се казва още в мотивите.

Обучението ще се провежда в образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" и в образователна и научна степен "доктор".

Превръщането на училището в университет не мина без дебати, същината на които бе нужен ли е на България още един университет, след като в момента със седемилионното си население тя има цели 52 университета и тенденцията очевидно е те да се множат още.

Това бе и въпросът на Веселин Методиев от ДСБ, който бе министър на образованието в правителството на Иван Костов, на което не получи смислен отговор.

Лютви Местан (ДПС) посочи, че ако интересът на младите хора е индикатор за качеството на образованието, то СВУБИТ и тази година се радвало на много кандидати и не е имало проблем с приема. Той обаче напомни, че "производството" на университети е станало патент на това правителство и само за година "реформаторът" Сергей Игнатов, по думите му, е внесъл предложение за разкриване на два университета - Пернишкият и сега библиотечният.

Снежана Дукова (ГЕРБ) излезе с аргумента, че така се дава възможност "висшето учебно заведение да се развива и да издигне престижа си".

Особено критично против преобразуването на библиотечното училище в университет се изказа лидерът на ДСБ Иван Костов.

"Висшето ни образование преживява криза. Кризата идва от ниското му качество, от това, че не е конкурентоспособно и че все по-малко хора учат в български университети", каза той.

Огромна българска колония студенти се обучават в чужбина. Само в Австрия се обучават 5000 българи, даде пример Костов. По думите му има много български студенти в Милано и в Англия.

"Тук няма висше училище, което да ги спечели с качеството на образование", заяви бившият премиер и съпредседател на Синята коалиция и попита как Народното събрание отговаря на това.

Наред с критиката си към библиотечния университет Костов подхвана и въпроса за неотдавна разкрития Пернишки университет.

"Защо участваме в това мошеничество? Какъв университет е Пернишкият?”, попита той. "Вместо да се отговори с концентрация на качеството, произвеждаме менте висшисти. Вие сега давате възможност да се подпечата дипломата на висшиста с печат на университет", заяви той и призова мнозинството да спре този закон.

В крайна сметка при гласуването проектът за решение бе приет и Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии – София бе преобразувано в Университет по библиотекознание и информационни технологии със седалище София.

Така библиотечното учебно заведение се включи в многочислената редица на българските университети, населили гъсто страната.

Възходът на института, който стана висше училище, а вече е университет, се дължи до голяма степен на гъвкавостта и добрите връзки с властта в последните 15 години на неговия ректор проф. Стоян Денчев. Той бе депутат във Великото народно събрание от ДПС, вицепрезидент на "Мултигруп", главен секретар в правителството на Любен Беров. За проф. Денчев комисията по досиетата оповести, че е бил сътрудник на Държавна сигурност.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?