Още един зам.-външен министър кадър на Държавна сигурност

Регионалното министерство с трима заместник-министри

Любомир Иванов

Служебният премиер Огнян Герджиков назначи дългогодишния дипломат Любомир Иванов за служебен зам.-външен министър. Досега Иванов бе директор на Националния център по подготовката българското ротационно председателство на ЕС през 2018 г.

Така и двамата заместници на външния министър Ради Найденов са бивши агенти на Държавна сигурност (ДС). Любомир Иванов е бил щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС. Другият заместник на Найденов е Бойко Мирчев, който е бил агент на Второ главно управление на ДС (ВГУ, контраразузнаването).

Любомир Иванов беше зам.-министър на външните работи по времето на правителството на НДСВ и ДПС в периода 2002-2004 г. Тогава той беше и главен преговарящ по присъединяването на България към НАТО.

Любомир Иванов е дипломат от кариерата. Работи във външно министерство от 1983 г. и е заемал различни постове във ведомството и в дипломатическите ни представителства към международни организации.

До назначаването на титуляр, ръководството на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС поема сегашният заместник-директор на центъра Яна Дочева, е посочено в правителственото съобщение.

Трима заместник-министри на регионалното развитие

Премиерът Огнян Герджиков е назначил и трима заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството. Това са Валентина Върбева, Виолета Комитова и Любен Дичев.

От тях Любен Дичев ще отговаря за изборите. Той е работил в администрацията на Министерския съвет по времето на тройната коалиция в дирекция "Главен инспекторат". През 2008 г. е преминал курс на обучение по стандартите на НАТО във Военната академия "Георги Сава Раковски" в София. Работил е и в частния сектор.

Дичев има магистратура по национална и международна сигурност от Нов български университет и бакалавърска степен по стопанско управление от УНСС.

Другият заместник-министър на регионалното развитие Валентина Върбева е заемала различни длъжности в министерствата на регионалното развитие и на финансите, работила е и в пътната агенция и БДЖ.

Върбева има опит в управлението на проекти и договори за изпълнения в сферата на строителството, в организацията и управлението на процедури за възлагане на обществени поръчки, одит на системите за управление на средствата от ЕС, оценка на риска и анализ на бизнес процеси.

Валентина Върбева е завършила "Квантова електроника" във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Третият заместник-министър на регионалното развитие Виолета Комитова е доцент в Университета по архитектура, строителство и геодезия и има 25-годишен стаж в учебното заведение. Тя е автор на архитектурни проекти, има множество научни публикации и е участвала в редица изследователски разработки в сферата на урбанизма, градоустройството, индустриалните зони, промишлена архитектура и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България