Още една банка трябва да изпълни препоръките на ЕЦБ, за да кандидатстваме за чакалнята на еврото

Още една банка трябва да изпълни препоръките на ЕЦБ, за да кандидатстваме за чакалнята на еврото

България ще кандидатства за членство в Европейския банков съюз и ЕРМ2 - т. нар. "чакалня" на Еврозоната до края на април. За да кандидатстваме, още една банка обаче трябва да изпълни дадените от Европейската централна банка (ЕЦБ) препоръки. Няма смекчаване на условията за членство и за одобрение. Това казаха пред журналисти в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов.

"Продължаваме по предварително одобрения план за членство в ЕРМ2 и Европейския банков съюз. Остава само една стъпка, за да бъде изпълнен напълно планът, който сме набелязали за кандидатстване. Следващите седмици ще работим за последния елемент на този план", каза финансовият министър.

Имаме уверението на нашите партньори, че ангажиментите са непроменени, посочи той.

"Ако си вършим работата в указания график, ще успеем да се присъединим едновременно към Банковия съюз и ЕРМ2, каза Горанов. Европейската централна банка и Европейската комисия препотвърдиха своите ангажименти, поети през лятото на 2018 година, когато България заяви воля за членство в Еврозоната, каза той.

"Последната стъпка е формирането на допълнителни капиталови буфери на две банки по препоръка на ЕЦБ. Една от банките вече изпълни този план. Другата банка го е изпълнила на 70% и остава още малко да се довърши препоръката. Така и последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат и вероятно те ще дадат положително становище за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Европейския банков съюз - това е и условието да се присъединим към Европейския банковия съюз и към ЕРМ2", посочи Горанов.

Това е единствен правилен начин за излизане от кризата, каза премиерът.

"За нас тази мярка е изключително важна, за да си гарантираме финансиране, защото не знаем колко ще продължи кризата. Европа отлично знае колко сме дисциплинирани с най-нисък външен дълг, изградили сме доверие, което да ни помогне и сега", каза Борисов. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?