Още една фирма се оттегли от "Северен поток 2"

Проектната компания иска от ЕК защита срещу санкциите на САЩ

Още една фирма се оттегли от "Северен поток 2"

Проектната компания, реализираща строежа на газопровода "Северен поток 2" - "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2), смята, че Европейският съюз и Европейската комисия са длъжни да защитят европейските компании, участващи в изграждането на тръбата, от потенциални санкции на САЩ. Това обяви дружеството пред ТАСС в четвъртък след като стана ясно, че международната сертификационна и класификационна компания "Дет Норске Веритас" (Det Norske Veritas) е прекратила дейността по проверка на плавателните съдове, полагащи тръбите за "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море, заради заплахата от санкции на САЩ.

"Не можем да разкриваме или коментираме търговска информация. Да защитават европейските компании от незаконни екстратериториални санкции са длъжни правителствата и Европейската комисия", посочи консорциумът.

Агенция Блумбърг съобщи по-рано за оттеглянето на "Дет Норске Веритас", която е проверявала документацията и е наблюдавала строителните работи, извършвала е мониторинг на изпитанията и подготовката на оборудването, използвано от плавателните съдове за полагане на тръбите.

След като Конгресът на САЩ одобри разширението на санкциите срещу фирмите, обслужващи и плавателните съдове, ангажирани в строежа на "Северен поток 2", им беше даден срок до 21 ноември да прекратят работата си по проекта.

Миналия месец от "Норд стрийм 2" обявиха,че засегнати от разширените санкции на САЩ ще са над 120 компании от не по-малко от 12 държави.

Засега единствен акционер в проектната компания е руският концерн "Газпром". Партньори в проекта са австрийската "О Ем Ви" (OMV), англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), както и френската "Анжи" (Engie). Всяка от тях осигурява финансиране в размера на 10 на сто от стойността на газопровода. Срещу тези инвестиции те би трябвало да станат акционери със същия дял в проектната компания при пускане в експлоатация на тръбата.

До този момент са построени 93.5 процента от "Северен поток 2". Заради санкциите на САЩ швейцарската компания "Олсийс" (Allseas), чиито кораби полагаха тръбите под водата, спря работата си по строежа на газопровода.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес